A testvéri zaklatás felnőttként is hat az emberre

A testvérkapcsolatok nem mindig tökéletesek. A testvér az egyik percben a védelmező, legjobb barát, a másikban pedig legádázabb ellenség. Bármikor kitörhet a harc egy játékért, a vezér szerepéért, a szülői szeretetért, az akarat érvényesítésért, hol szövetségben, hol szemtől szemben. Ez idáig természetes lehet. Ám utóbbi erőszakba, megfélemlítésbe is torkollhat, ami mind az elkövető, mind a szenvedő fél életének későbbi szakaszában is negatív hatással lehet a mentális egészségre – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 26. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testvér az egyik legnagyobb ajándék az életben, sokak számára az az ember, aki a legjobban ismeri és feltétel nélkül szereti a másikat, amíg a halál el nem választ. Az elég jó testvéri viszony azonban nem mindig alakul ki magától. Ennek érdekében a szülő rengeteget tehet, például azzal, hogy nem ad okot a komoly féltékenységre és hogy elősegíti a gyerekek közös programjait. A testvér minden ellentét vagy különbözőség ellenére a legnagyobb szövetséges lehet. Ha azonban a családon belüli "sorstársuk" valamilyen oknál fogva ellenségünk lesz, annak súlyos következményei lehetnek.  Az angliai York Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a gyerekek, akiket fiatalon rendszeresen zaklatott testvérük, serdülőkortól kezdve nagyobb mentális kockázatnak vannak kitéve. 

A Journal of Youth and Adolescence című magazinban megjelent tanulmány szerzői több mint 17 000 ember adatait vizsgálták meg a projekt során. A kutatócsapat arra a következtetésre jutott, hogy a testvér általi megfélemlítés gyakorisága serdülőkorban egyenesen arányos a későbbi mentális egészségügyi problémák kialakulásának esélyeivel. (Természetesen már okoknál fogva is kialakulhatnak a mentális zavarok.) 

A megelőzés a megoldás

A tanulmányban résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a testvér-zaklatással kapcsolatos személyes tapasztalataikról. Első körben 11 és 14 éves koruk emlékeit kellett felidézniük, majd a 17 éves kor élményeire tért ki a kérdéssor.

Az elemzések szerint a gyerekkori zaklatásban részt vevő valamennyi fél – legyen az elkövető vagy áldozat – annál nagyobb valószínűséggel szenved felnőttként mentális zavaroktól, minél többször volt részese a testvér bántalmazásnak. Tehát itt is, mint oly sok esetben, általában az igazi gondot a probléma rendszeres, állandósult formája okozhatja. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Boryítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.