Érzelmi intelligenciánk lehet sikerünk garanciája, érdemes fejleszteni

Az érzelmi intelligenciáról száz éve még senki sem hallott, mára pedig a tudósok ugyanolyan fontosnak tartják, mint az IQ-számokat. A Gyógyzóna összeszedte, miért ennyire jelentős mindennapi életünkben a társas kapcsolatok és érzelmek megértésének képessége és utat mutatunk fejlesztéséhez – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 13. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érzelmi intelligencia nem az agyunk racionális intelligenciáját, hanem az emberi képességeinket helyezi középpontba. Ezek a készségek segítenek nekünk felismerni, megérteni és kezelni saját érzelmeinket és a körülöttünk lévő embereket is.

Magas érzelmi intelligenciával sikeresebbek lehetünk

Érzelmi intelligenciánk fejlettsége befolyásolja teljesítményünket az élet minden területén.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyek magabiztosak, empatikusak, optimisták, nyitottak és képesek az önuralomra is, ami miatt könnyebben és gyorsabban tudnak kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Ezek a készségek hozzásegítenek a sikerhez bárhol, ahol szervezett struktúrában kell együttműködni más emberekkel, például munkahelyen, családban vagy társaságban. Az érzelmi intelligencia képességei önmagunk menedzselésében is fontos szerepet játszanak: elsajátításukkal hatékonyabban be tudjuk osztani időnket és energiánkat RocheMartin érzelmi intelligencia platform eredményei szerint.

Az érzelmi intelligencia összetevői

Az érzelmi intelligencia különböző készségekből áll. Vannak olyanok, akik ösztönösebben tudják alkalmazni ezeket, de az érzelmi intelligencia tanulható és folyamatosan fejleszthető bárki számára, aki fektet bele kellő energiát. Ez a négy fő készség:

  • az öntudatosság,
  • az önszabályozás,
  • az empátia és
  • a szociális készségek.

Az öntudatosság annak a képessége, hogy képesek vagyunk azonosítani és megérteni saját érzelmeinket és másokra gyakorolt hatásukat.

Ez az érzelmi intelligencia alapja, a többi készség mind az öntudatosságra épül. 

Ha tisztában vagyunk az érzelmeinkkel, el tudjuk kezdeni őket kezelni

 – nyilatkozta Margaret Andrews a Harvardnak. Az öntudatosság igen fontos, ugyanis az érzelmeink befolyásolják a hangulatunkat, viselkedésünket, másokkal való interakcióinkat is. Tasha Eurich szervezetpszichológus szerint az öntudatos emberek kreatívabbak, jobb döntéseket hoznak, erősebb kapcsolatokat építenek ki és hatékonyabban kommunikálnak.

Az önszabályozás alatt érzelmeink és reakcióink kezelését értjük.

Ha megértjük érzelmeinket, képesek leszünk szabályozni azokat. Ez azt jelenti, hogy kordában tudjuk tartani a zavaró érzelmeket is, mely által nyugodtabbak és átgondoltabbak leszünk. A jó önszabályozással rendelkező emberek általában pozitív szemlélettel élnek és remek az alkalmazkodóképességük is.

Az empátia annak a képessége, hogy észrevegyük és megértsük mások érzelmeit is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.