időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Ilyen a helyes szájhigénia

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.21. 12:00 2021.10.21. 12:01
Ilyen a helyes szájhigénia

Napi rutin, kinek reggel és este, kinek minden étkezés után, fluor tartalmú, gyógynövényes vagy sós fogkrémmel, erős kefével vagy vékony szálúval, tíz másodpercig vagy akár percekig. Mindenkinek megvan a saját fogmosási szokása. Kérdés, megfelelő módszert alkalmazunk-e? A Gyógyzóna cikkéből kiderül.

A Gyógyzóna két szakembert, egy fogorvost és egy parodontológust is megkérdezett, hogyan kell helyesen fogat mosni.

A puha sörte a nyerő

A kemény sörték helyett használjunk puha sörtéjű fogkefét, amit ne felejtsünk el maximum három havonta lecserélni

– mondja dr. Diriczi Tamás, budapesti fogorvos. A durva sörtéjű fogkefe koptatja a fognyakat, a zománcot, valamint a zománc alatti réteget.

Kemény sörtéjű fogkefe használatával gyakorlatilag napi szinten traumatizáljuk a fogínyt. Ezek a sérülések szépen lassan összeadódnak, és már csak azt vesszük észre, hogy elkezd visszahúzódni az íny.

A fogorvos tapasztalatai szerint az egyik fő probléma, hogy sokan a fogak oldalsó felületét nem tisztítják meg megfelelően. A fogak tövében, ahol az az íny és a fog találkozik, a fogkefét 45 fokos szögben megdöntve, körző mozdulatokkal hátulról előre vagy elölről hátulra haladva kell elvégeznünk a fogmosást.

Halogatás helyett: fogászat

A magyarok szájhigiénés állapota az európai átlagnál rosszabb, a fogágybetegség ma már népbetegségnek számít. A leghatékonyabb prevenció, ha legalább félévente jelentkezünk a fogorvosnál.

A fogköz is fontos

A szakember minden páciensének felhívja a figyelmét a fogközök tisztításának fontosságára is. Az emberek nagy része nem szentel elegendő figyelmet a fogsor azon részeire, ahová a fogkefe sörtéi nem hatolnak be. A probléma az, hogy egy alaposabb fogmosás után is bent marad a lepedék 50 százaléka a fogak közötti résekben.

Fogköztisztító kefe és fogselyem használata nélkül nincs tiszta fogazat, nincs tökéletes szájhigiénia

– hangsúlyozta a fogorvos, ugyanis a fogközökben megtapadt lepedék idővel ínygyulladást vagy fogszuvasodást is okozhat. Elöl, ahol vonalszerűen érintkeznek a fogak, fogselymet érdemes használni, a nagyobb fogközökben pedig – ami jellemzően a hátsó fogaknál található – érdemes fogközkefével operálni. A hátsó fogaknak gyakran olyan alakjuk van, amit fogselyemmel lehetetlen tisztítani, illetve a szájban való elhelyezkedésük miatt fogkefével nehezebben hozzáférhetőek.

Szájvíz, fogkrém

Dr. Magyary-Kossa Krisztina parodontológus rezidens a szájvíz rendszeres használatának veszélyét hangsúlyozta ki.

A szájhigiénés szakember nem javasolja ennek gyakori alkalmazását, ugyanis a legtöbb szájvíz alkoholt tartalmaz, ami kiszárítja a száj nyálkahártyáját és ezzel több kárt okozhat, mint hasznot.

Ha valaki mégis ragaszkodik a szájvizes öblögetéshez a komfortérzet és a kellemesebb szájszag miatt, akkor használjon alkoholmentes terméket.

Napi munkám negyven százalékát az teszi ki, hogy a helyes fogmosásra tanítom a pacienseket. Tapasztalatom szerint legtöbben a fogkrém kiválasztására helyezik a hangsúlyt. Holott a fogmosásánál nem a fogkrém számít, hanem a helyes fogmosási technika. A fogkrém csupán a komfortérzethez járul hozzá, ami egyéni ízlés függvénye

– fejti ki a parodontológus szakember.

Annyival egészíteném ki, hogy mivel a fluorid segít a fogszuvasodás megelőzésében, ezért, ha már fogkrémet választunk, akkor az fluorid tartalmú legyen.

– tette hozzá dr. Diriczi Tamás. Bármilyen fogkrémmel is mosunk fogat és öblögetünk, ha lepedék marad a szájban a fogmosás után, az előbb-utóbb fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezet. Ellenben, ha alapos a fogmosás, akkor teljesen mindegy, hogy milyen fogkrémet használunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.