Ilyen a helyes szájhigénia

Napi rutin, kinek reggel és este, kinek minden étkezés után, fluor tartalmú, gyógynövényes vagy sós fogkrémmel, erős kefével vagy vékony szálúval, tíz másodpercig vagy akár percekig. Mindenkinek megvan a saját fogmosási szokása. Kérdés, megfelelő módszert alkalmazunk-e? A Gyógyzóna cikkéből kiderül.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 21. 12:00
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyógyzóna két szakembert, egy fogorvost és egy parodontológust is megkérdezett, hogyan kell helyesen fogat mosni.

A puha sörte a nyerő

A kemény sörték helyett használjunk puha sörtéjű fogkefét, amit ne felejtsünk el maximum három havonta lecserélni

– mondja dr. Diriczi Tamás, budapesti fogorvos. A durva sörtéjű fogkefe koptatja a fognyakat, a zománcot, valamint a zománc alatti réteget.

Kemény sörtéjű fogkefe használatával gyakorlatilag napi szinten traumatizáljuk a fogínyt. Ezek a sérülések szépen lassan összeadódnak, és már csak azt vesszük észre, hogy elkezd visszahúzódni az íny.

A fogorvos tapasztalatai szerint az egyik fő probléma, hogy sokan a fogak oldalsó felületét nem tisztítják meg megfelelően. A fogak tövében, ahol az az íny és a fog találkozik, a fogkefét 45 fokos szögben megdöntve, körző mozdulatokkal hátulról előre vagy elölről hátulra haladva kell elvégeznünk a fogmosást.

A fogköz is fontos

A szakember minden páciensének felhívja a figyelmét a fogközök tisztításának fontosságára is. Az emberek nagy része nem szentel elegendő figyelmet a fogsor azon részeire, ahová a fogkefe sörtéi nem hatolnak be. A probléma az, hogy egy alaposabb fogmosás után is bent marad a lepedék 50 százaléka a fogak közötti résekben.

Fogköztisztító kefe és fogselyem használata nélkül nincs tiszta fogazat, nincs tökéletes szájhigiénia

– hangsúlyozta a fogorvos, ugyanis a fogközökben megtapadt lepedék idővel ínygyulladást vagy fogszuvasodást is okozhat. Elöl, ahol vonalszerűen érintkeznek a fogak, fogselymet érdemes használni, a nagyobb fogközökben pedig – ami jellemzően a hátsó fogaknál található – érdemes fogközkefével operálni. A hátsó fogaknak gyakran olyan alakjuk van, amit fogselyemmel lehetetlen tisztítani, illetve a szájban való elhelyezkedésük miatt fogkefével nehezebben hozzáférhetőek.

Szájvíz, fogkrém

Dr. Magyary-Kossa Krisztina parodontológus rezidens a szájvíz rendszeres használatának veszélyét hangsúlyozta ki.

A szájhigiénés szakember nem javasolja ennek gyakori alkalmazását, ugyanis a legtöbb szájvíz alkoholt tartalmaz, ami kiszárítja a száj nyálkahártyáját és ezzel több kárt okozhat, mint hasznot.

Ha valaki mégis ragaszkodik a szájvizes öblögetéshez a komfortérzet és a kellemesebb szájszag miatt, akkor használjon alkoholmentes terméket.

Napi munkám negyven százalékát az teszi ki, hogy a helyes fogmosásra tanítom a pacienseket. Tapasztalatom szerint legtöbben a fogkrém kiválasztására helyezik a hangsúlyt. Holott a fogmosásánál nem a fogkrém számít, hanem a helyes fogmosási technika. A fogkrém csupán a komfortérzethez járul hozzá, ami egyéni ízlés függvénye

– fejti ki a parodontológus szakember.

Annyival egészíteném ki, hogy mivel a fluorid segít a fogszuvasodás megelőzésében, ezért, ha már fogkrémet választunk, akkor az fluorid tartalmú legyen.

– tette hozzá dr. Diriczi Tamás. Bármilyen fogkrémmel is mosunk fogat és öblögetünk, ha lepedék marad a szájban a fogmosás után, az előbb-utóbb fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezet. Ellenben, ha alapos a fogmosás, akkor teljesen mindegy, hogy milyen fogkrémet használunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.