időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Minden, amit a vércsoportokról tudni lehet

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.26. 13:04 2022.02.05. 00:47
Minden, amit a vércsoportokról tudni lehet

A vérátömlesztés életmentő kezelés. Vérátömlesztésre számos okból lehet szükség, beleértve a műtéteket a balesetek után, valamint a krónikus betegségekben és rákos betegségekben szenvedő betegek számára. Az alábbi összeállítás segítséget nyújt abban, hogy milyen vércsoportok léteznek, és mit kell róluk tudni – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A vér mesterségesen nem állítható elő, ezért az egészségügy önkéntes adományokra támaszkodik. A vérellátás biztonságának megőrzése érdekében minden adományt megvizsgálnak a vércsoportra és fertőző betegségekre.

Melyek a vér összetevői?

Minden vér ugyanazokat az alapvető összetevőket tartalmazza:

 • vörös vérsejtek
 • fehérvérsejtek
 • vérlemezkék
 • vérplazma

De nem mindenkinek azonos a vércsoportja.

A véradáskor nem szűrnek koronavírusra

A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés, ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra.

Melyek a vércsoportok?

A vér típus szerinti kategorizálása segít megelőzni a szövődményeket, amikor valaki vérátömlesztést kap. A vörösvértestek felületén olyan markerek vannak, amelyek a sejttípust jellemzik. Ezek a markerek (más néven antigének) olyan fehérjék és cukrok, amelyekkel a szervezetünk azonosítja a vérsejteket.

A két fő vércsoport az AB0 és az Rh.

Az AB0 vérrendszernek négy fő típusa van

 • A-típus: Ennek a vércsoportnak van egy „A" nevű jelzője.
 • B-típus: Ennek a vércsoportnak van egy „B" nevű jelzője.
 • AB-típus: Ennek a vércsoportnak A és B markere is van.
 • 0 típus: Ennek a vércsoportnak nincs sem A, sem B markere.

A vért továbbá "Rh pozitív" (azaz Rh faktorral rendelkező) vagy "Rh negatív" (Rh faktor nélkül) besorolásúnak minősítik.

Nyolc lehetséges vércsoport létezik

 1. 0 (nulla) negatív. Ez a vércsoport nem rendelkezik A- vagy B-markerekkel, és nem rendelkezik Rh-faktorral.
 2. 0 (nulla) pozitív. Ennek a vércsoportnak nincsenek A- vagy B-markerei, de van Rh-faktora. A 0 pozitív vér a két leggyakoribb vércsoport egyike (a másik A pozitív).
 3. A negatív. Ennek a vércsoportnak csak A-markere van.
 4. A pozitív. Ennek a vércsoportnak van A-markere és Rh-faktora, de nincs B-markere. Az 0 pozitív mellett ez a két leggyakoribb vércsoport egyike.
 5. B negatív. Ennek a vércsoportnak csak B-markere van.
 6. B pozitív. Ez a vércsoport rendelkezik B-markerrel és Rh-faktorral, de  A-markerrel nem.
 7. AB negatív. Ez a vércsoport A- és B-markerrel rendelkezik, de nem rendelkezik Rh-faktorral.
 8. AB pozitív. Ennek a vércsoportnak mindhárom típusú markere van A-, B- és Rh-faktor.

Ez csak genetikai különbség, mint mikor zöld szemünk van kék helyett, vagy göndör helyett egyenes hajunk. De bizonyos vércsoportok fogékonyabbak vagy éppen ellenállóbbak lehetnek egy-egy betegséggel szemben.

Miért fontosak a vércsoportok?

Az immunrendszer a szervezet védelme a betolakodókkal szemben. Ahhoz, hogy a vérátömlesztés biztonságosan megtörténhessen, az ember immunrendszerének fel kell ismernie a donorsejteket mint a saját sejtjeit. Ha az egyezést nem ismeri fel, a beadott vért idegen anyagnak minősíti, és védekezést indít ellene.

Az immunrendszer antitesteknek nevezett fehérjéket állít elő, amelyek védelemként működnek, ha idegen sejtek kerülnek a szervezetbe. Attól függően, hogy egy személynek milyen vércsoportja van, az immunrendszer antitesteket állít elő, amelyek reagálnak más vércsoportokra.

Ha a beteg nem megfelelő vércsoportú készítményt kap, az antitestek azonnal nekilátnak a behatoló sejtek megsemmisítésének. Ez az agresszív, egész testre adott reakció lázat, hidegrázást és alacsony vérnyomást okozhat. Ez akár a létfontosságú szervrendszerek – például a légzőszervek vagy a vesék – károsodását is okozhatja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.