Minden, amit a vércsoportokról tudni lehet

A vérátömlesztés életmentő kezelés. Vérátömlesztésre számos okból lehet szükség, beleértve a műtéteket a balesetek után, valamint a krónikus betegségekben és rákos betegségekben szenvedő betegek számára. Az alábbi összeállítás segítséget nyújt abban, hogy milyen vércsoportok léteznek, és mit kell róluk tudni – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 26. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vér mesterségesen nem állítható elő, ezért az egészségügy önkéntes adományokra támaszkodik. A vérellátás biztonságának megőrzése érdekében minden adományt megvizsgálnak a vércsoportra és fertőző betegségekre.

Melyek a vér összetevői?

Minden vér ugyanazokat az alapvető összetevőket tartalmazza:

  • vörös vérsejtek
  • fehérvérsejtek
  • vérlemezkék
  • vérplazma

De nem mindenkinek azonos a vércsoportja.

Melyek a vércsoportok?

A vér típus szerinti kategorizálása segít megelőzni a szövődményeket, amikor valaki vérátömlesztést kap. A vörösvértestek felületén olyan markerek vannak, amelyek a sejttípust jellemzik. Ezek a markerek (más néven antigének) olyan fehérjék és cukrok, amelyekkel a szervezetünk azonosítja a vérsejteket.

A két fő vércsoport az AB0 és az Rh.

Az AB0 vérrendszernek négy fő típusa van

  • A-típus: Ennek a vércsoportnak van egy „A" nevű jelzője.
  • B-típus: Ennek a vércsoportnak van egy „B" nevű jelzője.
  • AB-típus: Ennek a vércsoportnak A és B markere is van.
  • 0 típus: Ennek a vércsoportnak nincs sem A, sem B markere.

A vért továbbá "Rh pozitív" (azaz Rh faktorral rendelkező) vagy "Rh negatív" (Rh faktor nélkül) besorolásúnak minősítik.

Nyolc lehetséges vércsoport létezik

  1. 0 (nulla) negatív. Ez a vércsoport nem rendelkezik A- vagy B-markerekkel, és nem rendelkezik Rh-faktorral.
  2. 0 (nulla) pozitív. Ennek a vércsoportnak nincsenek A- vagy B-markerei, de van Rh-faktora. A 0 pozitív vér a két leggyakoribb vércsoport egyike (a másik A pozitív).
  3. A negatív. Ennek a vércsoportnak csak A-markere van.
  4. A pozitív. Ennek a vércsoportnak van A-markere és Rh-faktora, de nincs B-markere. Az 0 pozitív mellett ez a két leggyakoribb vércsoport egyike.
  5. B negatív. Ennek a vércsoportnak csak B-markere van.
  6. B pozitív. Ez a vércsoport rendelkezik B-markerrel és Rh-faktorral, de  A-markerrel nem.
  7. AB negatív. Ez a vércsoport A- és B-markerrel rendelkezik, de nem rendelkezik Rh-faktorral.
  8. AB pozitív. Ennek a vércsoportnak mindhárom típusú markere van A-, B- és Rh-faktor.

Ez csak genetikai különbség, mint mikor zöld szemünk van kék helyett, vagy göndör helyett egyenes hajunk. De bizonyos vércsoportok fogékonyabbak vagy éppen ellenállóbbak lehetnek egy-egy betegséggel szemben.

Miért fontosak a vércsoportok?

Az immunrendszer a szervezet védelme a betolakodókkal szemben. Ahhoz, hogy a vérátömlesztés biztonságosan megtörténhessen, az ember immunrendszerének fel kell ismernie a donorsejteket mint a saját sejtjeit. Ha az egyezést nem ismeri fel, a beadott vért idegen anyagnak minősíti, és védekezést indít ellene.

Az immunrendszer antitesteknek nevezett fehérjéket állít elő, amelyek védelemként működnek, ha idegen sejtek kerülnek a szervezetbe. Attól függően, hogy egy személynek milyen vércsoportja van, az immunrendszer antitesteket állít elő, amelyek reagálnak más vércsoportokra.

Ha a beteg nem megfelelő vércsoportú készítményt kap, az antitestek azonnal nekilátnak a behatoló sejtek megsemmisítésének. Ez az agresszív, egész testre adott reakció lázat, hidegrázást és alacsony vérnyomást okozhat. Ez akár a létfontosságú szervrendszerek – például a légzőszervek vagy a vesék – károsodását is okozhatja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.