Mire lehet jó egy rövid böjt?

A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is, akinek egyénileg nem ellenjavallott ez a módszer. Túlzásba azonban ne vigyük, mert három nap után már pusztulnak a bélbolyhok. Mi történik koplalás során a szervezetben? – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 27. 11:37
Fotó: UGO CUTILLI FOTOGRAFO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra. A teljes éhezést egyébként az egészséges szervezet sokáig bírja: egy boxer kutyáról feljegyezték, hogy 104 napig, egy IRA-terroristáról pedig, hogy 63 napig élt étel nélkül, vizet azonban fogyasztva.

Önkéntes éhezés – de medig szabad?

Aki önként szánja rá magát éhezésre, nem szabad, hogy eljusson az izombontásig, nőknél pedig a ciklus leállása a mérföldkő. Ez utóbbi akkor következik be, amikor a testzsír 18 százalék alá esik – sportolónőknél, anorexiásoknál gyakori jelenség. Ezért a nőknek leginkább két mutatót kell figyelniük fogyókúra során: egyrészt, hogy testtömegindexük ne essen 18 alá, másrészt hogy a testzsír-százalékuk ne csökkenjen ugyancsak 18 százalék alá. (A két érték egybeesése csak véletlen.)

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.