Székrekedésről – orvosi szóval obstipáció – akkor beszélhetünk, ha heti háromszorinál kevesebb a székletürítés, ha kis mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz, mert alacsony a víztartalma, illetve ha olyan érzés alakul ki bennünk, hogy a végbél még nem ürült ki teljesen. Nem számít székrekedésnek, ha két-három naponta, vagy egy napon belül két-háromszor van székletürítés és az említett tünetek nem jellemzőek.
Mit ehetünk székrekedés esetén?
A székrekedést civilizációs betegségként tartjuk számon – amenniyben nincs mögötte szervi elváltozás vagy pszichés zavar. Kialakulásában egyaránt szerepet játszhat a helytelen életmód és táplálkozás, a finomított élelmiszerekből álló rostszegény étrend, a kevés folyadékfelvétel, a rendszeres testmozgás hiánya, vagy a székelési inger elnyomása, mely főként gyermekeknél fordul elő. Az évekig tartó székrekedés következménye lehet a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése (divertikulózis) és extrém esetben akár a vastagbéldaganatok kifejlődéséhez is hozzájárulhat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Görcsös székrekedés
A székrekedés kialakulásának oka az esetek egy részében a belek gyors, görcsös, fájdalmas összehúzódása (ez viszonylag ritkán fordul elő). Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes bélmozgást segítő rostot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket – például tök, sárgarépa – főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat – például zöldborsó, zöldbab – passzírozzuk át.

Ne tervezzünk étrendünkbe aprómagvas gyümölcsöket! A többi gyümölcsöt – például alma, körte –meghámozva vagy párolva együk. A natúr gyümölcslevek és a lekvárok segítik a bélmozgást és nem okoznak görcsös összehúzódást. Kíméletesen fokozhatjuk még a bél mozgását mézzel, a gyümölcsök természetes savtartalmával (hámozott alma), margarinnal, tejföllel, tejszínnel, kefirrel, joghurttal, hámozott paradicsommal. A banán szerotonintartalma egyéni tűrőképességtől függően szintén segítheti bélmozgásunkat. Ne együnk száraz hüvelyeseket, szárazbabot, sárgaborsót és lencsét. Az erős fűszerek fokozzák a bél görcskészségét, ezért kerüljük használatukat.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezNe maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Mészáros Lőrinc megszólalt: motivációs levelet írt neki Magyar Péter, állást akart tőle, mellé akart ülni

Tizenhárom sikeres csel meccsenként, csodagyerek kerülhet a Liverpool támadósorába

„Akkor most elmondom a valóságot!" - Megszólalt az anyagiassággal vádolt magyar fociedző

Ezt fogja tenni Oroszország

„Nem veszünk senkit, csak távozók lesznek” – kiket küld el a Fradi a sejtelmes nyilatkozat után?

Hordaként őrjöngő migránsok támadtak és borították lángba Párizs utcáit + videók

Bayer Zsolt: Szeretettel várom önöket!

Nem indul a bronzérmes Esztergom a női kézilabda BL-ben

Magával is végezni akart Jeszenszky Géza támadója

A lengyel Kárpátalja és a vidék: térképeken mutatjuk, hogyan győzött a lengyel jobboldal

Döbbenetes, mit vittek el Münchenből a PSG vandál szurkolói a BL-döntő után + videó

Eldőlt, Orbán Viktor lesz 2026 után is a miniszterelnök újabb négy évre