Mit ehetünk székrekedés esetén?

A székrekedést civilizációs betegségként tartjuk számon – amenniyben nincs mögötte szervi elváltozás vagy pszichés zavar. Kialakulásában egyaránt szerepet játszhat a helytelen életmód és táplálkozás, a finomított élelmiszerekből álló rostszegény étrend, a kevés folyadékfelvétel, a rendszeres testmozgás hiánya, vagy a székelési inger elnyomása, mely főként gyermekeknél fordul elő. Az évekig tartó székrekedés következménye lehet a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése (divertikulózis) és extrém esetben akár a vastagbéldaganatok kifejlődéséhez is hozzájárulhat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 25. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székrekedésről – orvosi szóval obstipáció – akkor beszélhetünk, ha heti háromszorinál kevesebb a székletürítés, ha kis mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz, mert alacsony a víztartalma, illetve ha olyan érzés alakul ki bennünk, hogy a végbél még nem ürült ki teljesen. Nem számít székrekedésnek, ha két-három naponta, vagy egy napon belül két-háromszor van székletürítés és az említett tünetek nem jellemzőek.

Görcsös székrekedés

A székrekedés kialakulásának oka az esetek egy részében a belek gyors, görcsös, fájdalmas összehúzódása (ez viszonylag ritkán fordul elő). Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes bélmozgást segítő rostot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket – például tök, sárgarépa – főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat – például zöldborsó, zöldbab – passzírozzuk át.

Ne tervezzünk étrendünkbe aprómagvas gyümölcsöket! A többi gyümölcsöt – például alma, körte –meghámozva vagy párolva együk. A natúr gyümölcslevek és a lekvárok segítik a bélmozgást és nem okoznak görcsös összehúzódást. Kíméletesen fokozhatjuk még a bél mozgását mézzel, a gyümölcsök természetes savtartalmával (hámozott alma), margarinnal, tejföllel, tejszínnel, kefirrel, joghurttal, hámozott paradicsommal. A banán szerotonintartalma egyéni tűrőképességtől függően szintén segítheti bélmozgásunkat. Ne együnk száraz hüvelyeseket, szárazbabot, sárgaborsót és lencsét. Az erős fűszerek fokozzák a bél görcskészségét, ezért kerüljük használatukat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.