Székrekedésről – orvosi szóval obstipáció – akkor beszélhetünk, ha heti háromszorinál kevesebb a székletürítés, ha kis mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz, mert alacsony a víztartalma, illetve ha olyan érzés alakul ki bennünk, hogy a végbél még nem ürült ki teljesen. Nem számít székrekedésnek, ha két-három naponta, vagy egy napon belül két-háromszor van székletürítés és az említett tünetek nem jellemzőek.
Mit ehetünk székrekedés esetén?
A székrekedést civilizációs betegségként tartjuk számon – amenniyben nincs mögötte szervi elváltozás vagy pszichés zavar. Kialakulásában egyaránt szerepet játszhat a helytelen életmód és táplálkozás, a finomított élelmiszerekből álló rostszegény étrend, a kevés folyadékfelvétel, a rendszeres testmozgás hiánya, vagy a székelési inger elnyomása, mely főként gyermekeknél fordul elő. Az évekig tartó székrekedés következménye lehet a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése (divertikulózis) és extrém esetben akár a vastagbéldaganatok kifejlődéséhez is hozzájárulhat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.
Görcsös székrekedés
A székrekedés kialakulásának oka az esetek egy részében a belek gyors, görcsös, fájdalmas összehúzódása (ez viszonylag ritkán fordul elő). Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes bélmozgást segítő rostot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket – például tök, sárgarépa – főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat – például zöldborsó, zöldbab – passzírozzuk át.
Ne tervezzünk étrendünkbe aprómagvas gyümölcsöket! A többi gyümölcsöt – például alma, körte –meghámozva vagy párolva együk. A natúr gyümölcslevek és a lekvárok segítik a bélmozgást és nem okoznak görcsös összehúzódást. Kíméletesen fokozhatjuk még a bél mozgását mézzel, a gyümölcsök természetes savtartalmával (hámozott alma), margarinnal, tejföllel, tejszínnel, kefirrel, joghurttal, hámozott paradicsommal. A banán szerotonintartalma egyéni tűrőképességtől függően szintén segítheti bélmozgásunkat. Ne együnk száraz hüvelyeseket, szárazbabot, sárgaborsót és lencsét. Az erős fűszerek fokozzák a bél görcskészségét, ezért kerüljük használatukat.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Szakértő: 2025 valóban a gazdasági áttörés éve lehet
Egymás torkának ugrott az egész család, karácsonykor szörnyű dolgot tett az egyik rokon
Megrendítő gyászhír érkezett: elhunyt a népszerű olimpikon
Zelenszkij reagált Robert Fico moszkvai látogatására
Hogy micsoda? Balogh Tamásné nem is Balogh Tamásné?
Távozása előtt Biden még odacsap Oroszországnak
Brutális baleset: százöt utassal csapódott a földbe egy repülőgép + videó
Csodás hírt osztott meg a Ferencváros csatára, Matheus Saldanha
Tölgyessy Péter lerántotta a leplet Magyar Péter fondorlatos tervéről
Kiderült, miért kellett hirtelen Brazíliába utaznia Saldanhának
Orosz–ukrán háború: sokkoló bejelentés érkezett Európáról
Robbanás rázta meg Püspökladányt, meghalt egy asszony