Németországban rendkívül komolyan veszik a felelős kutyatartást

Németországban is kötelező az ebadó, a chip és a kutyakaki felszedése, de nemrég további szigorításokat helyeztek kilátásba az ott amúgy is komoly kutyatartási szabályoknál – írja a Petplace.

Forrás: petplace.hu2021. 10. 08. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háziállat nem játék. Felelősek vagyunk értük, gondoskodnunk kell róluk – többek közt arról, hogy kapjanak eleget enni-inni, elegendő mozgásban legyen részük, és persze, rendszeresen foglalkozni is kell velük.

Németországban nemrég éppen ebből kiindulva született meg egy rendelet tervezete, mely szerint minden kutyát naponta kétszer, összesen legalább egy órára el kell vinni sétálni, és a gazdinak vagy más gondozóknak naponta többször foglalkoznia kell négylábú társával.

Ezen kívül fontos, hogy a kutyákat nem lehet ketrecben tartani, és szigorítanák a kutyatenyésztésre vonatkozó szabályokat is. Sőt, a kutyákat nem szabad kint tartani, hanem esténként benti helyet kell nekik biztosítani, akárcsak az embereknek – ismerteti a cikk.

Általános szabályok

A kutyatartás szabályai egyébként Németországban részben hasonlóak, mint nálunk – ezeket az allaboutberlin.com foglalta össze. Például ott is ebadót kell fizetni, ami egy évre 120 euró, további kutyák esetén ebenként 180 euróba kerül. A kutyát a születése után, illetve az országba érkezés után regisztrálni is kell, erre egy hónap áll rendelkezésre. A kötelező chip mellett az ebnek viselnie kell a nyakörvén egy egyedi azonosítóval ellátott bilétát is. A chip mellett ez az azonosító is segíthet gyorsan azonosítani és hazajuttatni az elveszett vagy elcsatangolt négylábúakat.

A németországi kutyák is utazhatnak tömegközlekedésen (a kisebbek hordozóban, a nagyobbak pórázon, szájkosárral), és azokba az éttermekbe is bevihetők, ahol zárt konyha van.

Biztosítás és bizonyítvány

Bizonyos helyeken - Berlinben, Brandenburgban, Hamburgban, Türingiában és Alsó-Szászországban - elővigyázatosságból kötelező külön biztosítást kötni, arra vonatkozóan, ha a kutya megtámadna valakit, vagy kárt okozna. A veszélyesnek mondott fajtákat, amelyekbe a németeknél a pitbullok, american staffordshire terrierek, bull terrierek tartoznak, külön be kell jelenteni, és 30 eurót kell fizetni egy-egy kutya után.

A kutyakaki felszedését is szigorúan veszik. Ha ezt elmulasztja egy gazdi, 35-250 eurós bírságra is számíthat.

Ha póráz nélkül akarjuk sétáltatni kedvencünket, azt Berlinben és Alsó-Szászországban csak azután tehetjük meg, miután a kutya megszerezte az úgynevezett Hundeführerscheint.

Ez gyakorlatilag egy kutyaiskolában megszerezhető bizonyítvány, ami azt igazolja, hogy négylábú társunk gond nélkül sétáltatható póráz nélkül is. Ennek hiányában ezeken a helyeken csak pórázon sétáltathatjuk. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.