időjárás 1°C Mária 2021. December 8.
logo

Elképzelhetetlenül nehéz lehet az élet depresszióval

Juhász Kristóf
Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.11.16. 16:54 2021.11.16. 19:15
Elképzelhetetlenül nehéz lehet az élet depresszióval

A major depresszió Magyarországon minden 14. embert érint. Nemcsak ez a szám döbbenetes, hanem az is, hogy a betegség okozta teljes gazdasági teher évente több mint 362 milliárd forint. A járvány a mai napig súlyosbítja a helyzetet – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A major depresszió ma Magyarországon 700 000 embert érint. A magas szám ellenére még mindig jelentős megbélyegzést tapasztalhatnak a betegséggel élők. Pedig a major depresszió egy olyan betegség, ami nem egyenlő a szomorúság érzésével vagy az átmeneti rosszkedvvel.

Depresszió ellen való orvosság

A Mentés másképp című film arra hívja fel a nézők figyelmét, hogy ha valaki depressziós, azzal foglalkoznia kell a környezetének.

A depresszió diagnózisát pszichológus vagy pszichiáter szakorvos állítja fel pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján – írja a Mélylevegő Projekt, akik 2021 augusztusában „Mutasd meg, ami benned van" címmel fotókihívást szerveztek, hogy bemutathassák a major depresszióval élők mindennapjait.

Mi minden fokozhatja a depresszió kialakulását?

A kezeletlen depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, melynek része lehet a beteg produktivitáscsökkenése, családi, baráti kapcsolatainak elmaradása, munkanélkülisége, életminőségének romlása, önellátási képtelensége vagy akár öngyilkossága is.

A jelentős stresszhelyzetek, veszteségek (pl. akár pandémia okozta gyász, anyagi veszteség, súlyos betegség) fokozhatják a depresszió kialakulásának esélyét. A legfrissebb adatok alapján láthatóvá vált, hogy a Covid–19 járvány tovább rontotta a mentális betegségeket övező helyzetet.

A major depresszió tünetei jelentős szenvedést okozhatnak

  • lehangoltság
  • örömtelenség, motiválatlanság
  • a szokásos tevékenységeit már képtelen, vagy erősen korlátozott mértékben képes folytatni
  • alvászavar
  • étvágyzavar
  • pszichomotoros gátoltság vagy agitáció
  • reménytelenség
  • önértékelés, értéktelenség és bűntudat érzés
  • halálvágy, öngyilkossági gondolatok és kísérletek
  • a súlyos depresszió pszichotikus tünetekkel is járhat, például: téveszmék, ritkán hallucinációk

 

Kezelhető a major depresszió?

Igen. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint enyhe és középsúlyos depresszió kezelésére pszichoterápia, súlyos depresszió, illetve az előbbiek kellő hatékonyságának hiánya esetén pedig pszichoterápia és gyógyszeres kezelés kombinálását javasolja.

A jelenleg elérhető antidepresszívumok biztonságosak, alkalmazásuk pszichiáter felügyelete mellett történik, aki időszakos labor- vagy egyéb egyszerű vizsgálatokat rendelhet el. Mai ismereteink szerint nincsen univerzális antidepresszívum, és a depressziós betegek – a diagnosztikai kategóriáktól és az aktuális súlyosságtól függetlenül – különböző hatásmechanizmusú antidepresszívumokra reagálnak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)