Elképzelhetetlenül nehéz lehet az élet depresszióval

A major depresszió Magyarországon minden 14. embert érint. Nemcsak ez a szám döbbenetes, hanem az is, hogy a betegség okozta teljes gazdasági teher évente több mint 362 milliárd forint. A járvány a mai napig súlyosbítja a helyzetet – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Juhász Kristóf
Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 16. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A major depresszió ma Magyarországon 700 000 embert érint. A magas szám ellenére még mindig jelentős megbélyegzést tapasztalhatnak a betegséggel élők. Pedig a major depresszió egy olyan betegség, ami nem egyenlő a szomorúság érzésével vagy az átmeneti rosszkedvvel.

A depresszió diagnózisát pszichológus vagy pszichiáter szakorvos állítja fel pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján – írja a Mélylevegő Projekt, akik 2021 augusztusában „Mutasd meg, ami benned van" címmel fotókihívást szerveztek, hogy bemutathassák a major depresszióval élők mindennapjait.

Mi minden fokozhatja a depresszió kialakulását?

A kezeletlen depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, melynek része lehet a beteg produktivitáscsökkenése, családi, baráti kapcsolatainak elmaradása, munkanélkülisége, életminőségének romlása, önellátási képtelensége vagy akár öngyilkossága is.

A jelentős stresszhelyzetek, veszteségek (pl. akár pandémia okozta gyász, anyagi veszteség, súlyos betegség) fokozhatják a depresszió kialakulásának esélyét. A legfrissebb adatok alapján láthatóvá vált, hogy a Covid–19 járvány tovább rontotta a mentális betegségeket övező helyzetet.

A major depresszió tünetei jelentős szenvedést okozhatnak

  • lehangoltság
  • örömtelenség, motiválatlanság
  • a szokásos tevékenységeit már képtelen, vagy erősen korlátozott mértékben képes folytatni
  • alvászavar
  • étvágyzavar
  • pszichomotoros gátoltság vagy agitáció
  • reménytelenség
  • önértékelés, értéktelenség és bűntudat érzés
  • halálvágy, öngyilkossági gondolatok és kísérletek
  • a súlyos depresszió pszichotikus tünetekkel is járhat, például: téveszmék, ritkán hallucinációk

 

Kezelhető a major depresszió?

Igen. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint enyhe és középsúlyos depresszió kezelésére pszichoterápia, súlyos depresszió, illetve az előbbiek kellő hatékonyságának hiánya esetén pedig pszichoterápia és gyógyszeres kezelés kombinálását javasolja.

A jelenleg elérhető antidepresszívumok biztonságosak, alkalmazásuk pszichiáter felügyelete mellett történik, aki időszakos labor- vagy egyéb egyszerű vizsgálatokat rendelhet el. Mai ismereteink szerint nincsen univerzális antidepresszívum, és a depressziós betegek – a diagnosztikai kategóriáktól és az aktuális súlyosságtól függetlenül – különböző hatásmechanizmusú antidepresszívumokra reagálnak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.