Ezért ne bánja, ha nincs túl sok szabadideje!

Gyakran túlhajszolt életet élünk, úgy érezzük semmire nincs időnk. Ha huzamosabb ideig nem jutunk szabadidőhöz, az nagyobb stresszhez és a jóllét érzésének csökkenéséhez vezethet. Egy az Amerikai Pszichológiai Társaság által publikált új kutatásból most kiderült, a túl sok – nem produktívan eltöltött – szabadidő legalább annyira káros lehet az egészségünkre, mintha túl kevés van belőle – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 03. 17:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kutatók megállapították, az ember jólléte együtt nő a szabadidő mennyiségével – azonban csak egy bizonyos pontig.

Két óra szabadidő kell a boldogsághoz

A kutatócsoport több mint 21 700 amerikai állampolgár adatait elemezte, akik 2012 és 2013 között vettek részt egy időfelhasználási kutatásban. A résztvevőknek részletesen be kellett számolniuk arról, hogy mit csináltak 24 óra leforgása alatt, feltüntetve a napszakokat, az egyes tevékenységek időtartamát és azt, hogy közben milyen volt a közérzetük. 

A kutatók megállapították, hogy a szabadidő növekedésével a jóllét is javult, körülbelül két órával kiegyenlítődött, azonban öt órás szabadidő után már romlott a közérzet – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Marissa Sharif, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.

A kevés és a túl sok se jó

A jelenség további vizsgálata érdekében a kutatók még két online kísérletet is végeztek, több mint 6000 résztvevő bevonásával. Az első kísérletben szereplőket arra kérték, képzeljék el, milyen lenne, ha 6 hónapig minden nap ugyanannyi szabadidőt tölthetnének el. Véletlenszerűen osztották be őket alacsony (napi 15 perc), közepes (napi 3,5 óra) és magas (napi 7 óra) szabadidővel rendelkező csoportokba. A résztvevőket arra kérték, hogy számoljanak be arról, milyen mértékben tapasztalnának boldogságot és elégedettséget.

Az alacsony és a magas szabadidőt elképzelő csoportba tartozó emberek alacsonyabb jóllétről számoltak be, mint a mérsékelt szabadidővel rendelkezők. 

A kutatók megállapították, akiknek kevés a szabadidejük, stresszesebbnek érezték magukat a közepes szabadidővel rendelkezőkhöz képest. 

Azonban a sok szabadidővel rendelkezők kevésbé érezték magukat produktívnak, mint a közepes csoportba tartozók, aminek következtében jóllétérzésük is alacsonyabb volt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.