időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Ezért ne bánja, ha nincs túl sok szabadideje!

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.11.03. 17:03
Ezért ne bánja, ha nincs túl sok szabadideje!

Gyakran túlhajszolt életet élünk, úgy érezzük semmire nincs időnk. Ha huzamosabb ideig nem jutunk szabadidőhöz, az nagyobb stresszhez és a jóllét érzésének csökkenéséhez vezethet. Egy az Amerikai Pszichológiai Társaság által publikált új kutatásból most kiderült, a túl sok – nem produktívan eltöltött – szabadidő legalább annyira káros lehet az egészségünkre, mintha túl kevés van belőle – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Az amerikai kutatók megállapították, az ember jólléte együtt nő a szabadidő mennyiségével – azonban csak egy bizonyos pontig.

Két óra szabadidő kell a boldogsághoz

A kutatócsoport több mint 21 700 amerikai állampolgár adatait elemezte, akik 2012 és 2013 között vettek részt egy időfelhasználási kutatásban. A résztvevőknek részletesen be kellett számolniuk arról, hogy mit csináltak 24 óra leforgása alatt, feltüntetve a napszakokat, az egyes tevékenységek időtartamát és azt, hogy közben milyen volt a közérzetük. 

A kutatók megállapították, hogy a szabadidő növekedésével a jóllét is javult, körülbelül két órával kiegyenlítődött, azonban öt órás szabadidő után már romlott a közérzet – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Marissa Sharif, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.

A futásról gyógytornász szemmel

A futás egy remek sport és egyben a legjobb kardió mozgás is, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan kerüljük el a sérüléseket.

A kevés és a túl sok se jó

A jelenség további vizsgálata érdekében a kutatók még két online kísérletet is végeztek, több mint 6000 résztvevő bevonásával. Az első kísérletben szereplőket arra kérték, képzeljék el, milyen lenne, ha 6 hónapig minden nap ugyanannyi szabadidőt tölthetnének el. Véletlenszerűen osztották be őket alacsony (napi 15 perc), közepes (napi 3,5 óra) és magas (napi 7 óra) szabadidővel rendelkező csoportokba. A résztvevőket arra kérték, hogy számoljanak be arról, milyen mértékben tapasztalnának boldogságot és elégedettséget.

Az alacsony és a magas szabadidőt elképzelő csoportba tartozó emberek alacsonyabb jóllétről számoltak be, mint a mérsékelt szabadidővel rendelkezők. 

A kutatók megállapították, akiknek kevés a szabadidejük, stresszesebbnek érezték magukat a közepes szabadidővel rendelkezőkhöz képest. 

Azonban a sok szabadidővel rendelkezők kevésbé érezték magukat produktívnak, mint a közepes csoportba tartozók, aminek következtében jóllétérzésük is alacsonyabb volt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.