Három egyszerű csipkebogyórecept, amire még nem gondolt

Eljött a hajnali fagyok ideje, és ezzel együtt a szüretelésé is, egész pontosan a csipkebogyó szüretelésének ideje. A vadrózsa termése az ősz legnagyobb vitaminforrása – írja a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 11. 27. 19:07
judvar, 2020. december 2. Deres csipkebogy a Zala megyei judvar kzelben 2020. december 2-n. MTI/Varga Gyrgy Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése és A-, B1-, B2- és K-vitamin-forrás, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát. A csipkebogyó akkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, ha már szép piros színű, de még nem puha. A termésből készülhet gyógytea, gyümölcsbor, szörp vagy lekvár, esetleg mártás és leves.

Érdekesség, hogy a csipkebogyó magjából olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még leégett bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését, serkenti a bőr kollagéntermelését.

Legegyszerűbb felhasználási módja, ha teát főzünk belőle, ekkor forrázás helyett áztatni kell, mert C-vitamin-tartalma 50 Celsius-fok körüli hőmérsékleten megsemmisül. Vágjuk ketté a gyümölcsöt, szedjük ki a magokat és áztassuk meleg vízbe. Körülbelül 12 óra áztatás után le kell szűrni, majd ízesítve fogyaszthatjuk.

Csipkebogyóleves – a folyékony vitaminbomba

Ez a leves Svédországban nagyon népszerű, főként partik előétele, mivel a C-vitaminnak köszönhetően növeli az étvágyat.

Elkészítése: két bögre friss csipkebogyót alaposan megmosunk, félbevágjuk és kikaparjuk a magokat. Kevés vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet, és feltesszük főni (kb. 20 perc), miközben 15 dekagramm cukorral és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük. Két evőkanál lisztet (vagy keményítőt) simára keverünk egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez.

Melegen és hidegen is finom, tálaláskor tejszínhabbal, pörkölt, tört mogyoróval díszíthetjük.

Csipkebogyó mézben – a természet két kincse egy üvegben

Elkészítése: A csipkebogyót hideg vízben megmossuk, a kettévágott bogyó magját kivesszük, papírtörlőn alaposan megszárítjuk, majd belekeverjük a mézbe (1 dl mézhez kb. 40-50 szem bogyó kell). Hűvös helyen (akár hűtőben) tárolva sokáig eláll, és eközben kioldódnak a csipkebogyó hatóanyagai.

Csipkebogyó kókuszvajban – a természetes szépségápoló

A csipkebogyó nemcsak belsőleg, de külsőleg is jól használható, hiszen a természetes C-vitamin bőrre kenve fiatalító, sejtmegújító hatású, serkenti a sebgyógyulást, késlelteti a bőr öregedését.

Elkészítése: Egy-két marék csipkebogyót feldarabolunk, tisztára mosott üvegbe tesszük, majd 20-30 deka olvasztott kókuszvajat öntünk rá. Pár napig állni hagyjuk, ekkor visszadermed, de közben kioldódnak a bogyó hatóanyagai. Akár le is szűrhetjük, de ha a termést elzárja az olaj a levegőtől, akkor így is maradhat, nem romlik meg.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Fotó: Deres csipkebogyó a Zala megyei Újudvar közelében 2020. december 2-án (Fotó: MTI/Varga György)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.