Apró vitaminbombák a diétához: így neveljünk otthon csírákat!

Az apró magokból kikelő csírák koncentráltan tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat, a belőlük kinyert lé valóságos vitaminkoncentrátum!

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 11. 10:43
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Télen jóval kevesebb zöldséget, gyümölcsöt tudunk vásárolni. De ha ilyenkor is jólesne egy kis friss íz, lássunk neki egy kicsit kertészkedni! Ehhez nincs más dolgunk, mint beszerezni néhány csíráztatáshoz használható magot – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből.

CSÍRÁZTATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

  1. Az áztatás: A vegyszermentes magokat először öblítsük le, majd áztassuk be. Az olajos magvakat egy napra, a gabonákat 12 órára, a pici apró magocskákat csak négy–nyolc órára kell vízbe tenni, ahhoz, hogy kihajtsanak.
  2. A csíráztatás: Bioboltokban olcsón vásárolhatunk műanyagból vagy agyagból készült csíráztató edényeket, de egy egyszerű tányérban is kikelnek a csírák. A speciális edény különböző szintjeire kerülnek vékonyan elterítve a magok, az alsó tálba pedig tegyünk vizet. Rakjuk az egészet a konyha egy melegebb (20–22 Celsius-fokos) pontjára, a többit pedig bízzuk a természetre. Ha egy egyszerű tálra szórjuk a magokat, akkor takarjuk le egy bevizezett vászondarabbal, amit folyamatosan tartsunk nedvesen. A csírázás után a harmadik napon már nem is kell a vászon.
  3. Rendszeres öblítés: A kikelt magokat érdemes reggel és este folyó víz alatt egy kicsit átöblíteni, illetve az alsó tálban lévő vizet kicserélni. Így elkerülhető az esetleges penészedés. Három-négy nap múlva már ehetjük is a csírákat. Ha sötétebb helyen keltetjük a magokat, a csíra világos marad, de több lesz benne a B2-vitamin. Ha világos helyre tesszük a tálat, a sötétzöld csíráknak magas lesz a C-vitamin-tartalmuk.

A legfinomabb apróságok:

  • Búzacsíra: A magas vérnyomás legjobb ellenszere, tisztítja a májat, megszünteti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, baktériumölő és serkenti az emésztést. Hosszú és rövid csírákkal is nagyon finom, és jól keverhető salátában más zöldekkel.
  • Lucernacsíra: Remekül szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, és megakadályozza a vérzsír lerakodását az érfalakon. Csökkenti az ízületi gyulladásokat és a reumatikus fájdalmakat. B12-tartalma miatt nőknek kötelező, hisz ez a vitamin képes csökkenteni a vérszegénységet.
  • Retekcsíra: A téli beteges időszakban az egyik legjobb természetes antibiotikum, megfázás és orrdugulás esetén oldja a nyáklerakódásokat. Remek méregtelenítő, de még a kisebb vese- és epeköveket is képes eltávolítani a szervezetből. Íze kissé csípős, ezért érdemes más csírákkal összekeverve enni.
  • Zsázsa: A rendszeres zsázsafogyasztással megelőzhető a szívinfarktus, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően késleltethető az öregedés is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és segít a mellrák megelőzésében is. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.

Tipp: A csírákat nemcsak salátákba, de levesekbe, krémekbe is tehetjük, sőt ledarálva még pástétomokat is készíthetünk belőlük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.