Trombózisa volt? Ez történik utána

Amennyiben valakinél mélyvénás trombózis lépett fel, úgy a kórházi tartózkodás után is fontos teendői vannak, hiszen a probléma hosszútávú (gyakran élethosszig tartó) terápiát, követést kíván. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, milyen vizsgálatok és teendők a legfontosabbak – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: Origó.hu2022. 01. 19. 10:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trombózis okának kivizsgálása

Már a kórházban megkezdődhet a mélyvénás trombózis okának vizsgálata. 

Van, hogy nőgyógyászati problémára, daganatra derül fény. 

A kórházai tartózkodás után több vizsgálatra van szükség, mivel, ha kiderül mi is váltotta ki a vérrögöket, akkor megfelelő terápiával nagyobb eséllyel el lehet kerülni az újabb trombózist. Ehhez szükség van labor- és képalkotói vizsgálatokra, EKG-ra, angiológusi, kardiológusi, belgyógyászati, hematológusi, nőgyógyászati, esetleg immunológiai konzultációkra is, hiszen megannyi terület betegségei, kóros állapotai előidézhetnek trombózist. Gyakori, amikor például trombofília, szívprobléma (például pitvarfibrilláció), immunzavar, diabetes, érrendszeri probléma áll a háttérben, ám előfordulhat, hogy nincs ilyen vagy nem derül ki, mi idézte elő a trombózist.

Amennyiben kiderül az ok, akkor, ha lehet, azt is kezelni szükséges!

40 év alatt ez a tudományterület igen sokat fejlődött és ma már a trombózisok molekuláris okait kb. 40 százalékban igazolni tudjuk. Azonban, amit nem tudunk még igazolni, azt is kell kezelni

teszi hozzá a professzor.

Hajlamosító tényezők:

• Túlsúly

• Dohányzás

• Stressz

• Kevés folyadékfogyasztás

• Fogamzásgátlók

• Bizonyos gyógyszerek

Kompressziós terápia

Trombózis után nagyon fontos az ún. kompressziós terápia, melynek során felpezsdül a véráramlás, a keringés pedig a felületi vénákból (melyek összenyomódnak) a mélyebb erek felé terelődik. Azt, hogy milyen erősségű terméket és mennyi ideig kell használni, arról a szakorvos dönt, hiszen több mindent kell figyelembe venni (ödéma, visszértágulatok, testsúly, ülőmunka, mozgás stb).

Véralvadásgátló kezelés beállítása

A véralvadásgátló kezelés kulcsfontosságú a trombózis rövid-és hosszútávú terápiájában. 

A véralvadásgátlóknak több fajtájuk is van: heparinok, kumarin származékok, NOAC/DOAC (új típusú véralvadásgátlók).

Hogy melyikre van szükség, azt az orvos dönti el, ám általánosságban elmondható, hogy a kumarin származékokat biztonságosan lehet NOAC készítményekkel helyettesíteni, hiszen ezeknek kevesebb a mellékhatásuk, nem kell INR ellenőrzésre járni és tartani az étel/gyógyszerkölcsönhatásoktól. (Fontos azonban ismernünk a hatóságok által jóváhagyott

indikációkat (például műbillentyűs betegek kezelése!).

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.