időjárás 13°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Trombózisa volt? Ez történik utána

Forrás: Origó.hu
2022.01.19. 10:13 2022.01.19. 10:34
Trombózisa volt? Ez történik utána

Amennyiben valakinél mélyvénás trombózis lépett fel, úgy a kórházi tartózkodás után is fontos teendői vannak, hiszen a probléma hosszútávú (gyakran élethosszig tartó) terápiát, követést kíván. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, milyen vizsgálatok és teendők a legfontosabbak – olvasható az Origó.hu cikkében.

A trombózis okának kivizsgálása

Már a kórházban megkezdődhet a mélyvénás trombózis okának vizsgálata. 

Van, hogy nőgyógyászati problémára, daganatra derül fény. 

A kórházai tartózkodás után több vizsgálatra van szükség, mivel, ha kiderül mi is váltotta ki a vérrögöket, akkor megfelelő terápiával nagyobb eséllyel el lehet kerülni az újabb trombózist. Ehhez szükség van labor- és képalkotói vizsgálatokra, EKG-ra, angiológusi, kardiológusi, belgyógyászati, hematológusi, nőgyógyászati, esetleg immunológiai konzultációkra is, hiszen megannyi terület betegségei, kóros állapotai előidézhetnek trombózist. Gyakori, amikor például trombofília, szívprobléma (például pitvarfibrilláció), immunzavar, diabetes, érrendszeri probléma áll a háttérben, ám előfordulhat, hogy nincs ilyen vagy nem derül ki, mi idézte elő a trombózist.

Amennyiben kiderül az ok, akkor, ha lehet, azt is kezelni szükséges!

40 év alatt ez a tudományterület igen sokat fejlődött és ma már a trombózisok molekuláris okait kb. 40 százalékban igazolni tudjuk. Azonban, amit nem tudunk még igazolni, azt is kell kezelni

teszi hozzá a professzor.

Sportoljunk-e náthásan?

Ha gyengének érezzük magunkat, láz, köhögés is jelentkezik, akkor semmiképp sem javasolt sportolni.

Hajlamosító tényezők:

• Túlsúly

• Dohányzás

• Stressz

• Kevés folyadékfogyasztás

• Fogamzásgátlók

• Bizonyos gyógyszerek

Kompressziós terápia

Trombózis után nagyon fontos az ún. kompressziós terápia, melynek során felpezsdül a véráramlás, a keringés pedig a felületi vénákból (melyek összenyomódnak) a mélyebb erek felé terelődik. Azt, hogy milyen erősségű terméket és mennyi ideig kell használni, arról a szakorvos dönt, hiszen több mindent kell figyelembe venni (ödéma, visszértágulatok, testsúly, ülőmunka, mozgás stb).

Véralvadásgátló kezelés beállítása

A véralvadásgátló kezelés kulcsfontosságú a trombózis rövid-és hosszútávú terápiájában. 

A véralvadásgátlóknak több fajtájuk is van: heparinok, kumarin származékok, NOAC/DOAC (új típusú véralvadásgátlók).

Hogy melyikre van szükség, azt az orvos dönti el, ám általánosságban elmondható, hogy a kumarin származékokat biztonságosan lehet NOAC készítményekkel helyettesíteni, hiszen ezeknek kevesebb a mellékhatásuk, nem kell INR ellenőrzésre járni és tartani az étel/gyógyszerkölcsönhatásoktól. (Fontos azonban ismernünk a hatóságok által jóváhagyott

indikációkat (például műbillentyűs betegek kezelése!).

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.