Hazánkban áttelelő, apró madárkákat mutattak be a szakemberek

Csupa olyan kismadarat fogtak a szakemberek szombaton a pákozdi arborétumban, amelyek inkább átvészelik nálunk a telet. Hogy ez mit jelent, nekik miért jó és mit lehet tudni téli életükről, a madárhálózás önkéntese mesélte el a Feol.hu-nak.

Forrás: Feol.hu2022. 02. 01. 11:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finom kis hálót feszítettek ki szombaton a Pákozdi Pagony tava mellett a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI)  és a vadaspark szakemberei, hogy kiderítsék, milyen madárfajok éldegélnek a térség eme tájain – írja az oldal.

Staudinger István, a DINPI munkatársa, Kovács Norbert, a Pagony vezetője és Cserna Zoltán, „lelkes önkéntes” irányítása mellett fejtették le óvatosan a hálóról a belerepült madárkákat, s mutatták meg a köréjük gyűlt gyerekeknek, madárbarátoknak őket, mesélve róluk pár szót.

Csupa egészséges és életrevaló madárkát fogtak a Velencei-tó közelében. Az ezen az élőhelyen leggyakoribb fajok kerültek emberi kézbe: vörösbegyet, barátposzátát, fekete rigót, széncinegét, kékcinegét, sárgafejű királykát és rövidkarmú fakuszt csodálhattak meg az érdeklődők.

Staudiner István mutatja a gyereknek a befogott cinegét (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/S. Töttő Rita)

Nagy öröm volt például a sárgafejű királyka látványa. Cserna Zoltán örömmel mesélt róla:

A királyka Európa bizonyítottan legkisebb madara, mindössze 5 grammos. Még az ökörszemnél is kisebb. Kedveli a fenyőfákat, télen például a lakott területek fenyveseibe húzódik. A levelek alatt megbúvó apró rovarokkal próbálja átvészelni az ínséges időszakot.

A cinegék tojói és hímjei érdekes módon különböztethetők meg egymástól: a sárga, hasi oldalán végigfutó fekete csík a hímek lábánál kiszélesedik.

Kékcinegét is fogtak, amely szintén gyakori faj a madáretetőkön.

Aki kékcinegét akar etetni, 28 milliméteres odúnyílást vágjon, aki pedig széncinegét, az 32 millimétereset – adja a tanácsot a szakember, hozzátéve, hogy ennek akkor van értelme, ha a nagyobb, konkurens fajokat akarjuk kizárni az odúból. Etetni viszont így, télvíz idején folyamatosan kell.

Télen gyakran behúzódnak a cinegék a megszokott odúkba, ott vészelik át a hideg éjszakákat, sőt akár költhetnek is benne. Ezért is célszerű kirakni az odúkat ősszel. A fekete rigónak pedig almát, főtt húst, rovarlárvákat tegyünk ki, ők azt szeretik

– tette hozzá Zoltán.

Vörösbegy is kézre került szombaton, róluk érdemes tudni, hogy rovarevők, próbálnak lakóhelyükön áttelelni, de csak akkor, ha egész télen van számukra eleség. Ezért hívják őket – ha nem is vonulónak – de kóborló madárnak.

Nem tud átállni a magtáplálékra, így segíthetünk neki viszonylag magas fehérjetartalmú túróval, rovarlárvákkal az áttelelésben

– javasolja Zoltán, hozzátéve, hogy ilyen a rozsdafarkú is.  

Igazi magevő madarakat nem is fogtak ezúttal, amiben talán közrejátszik az is, hogy nincs elég kemény tél, maradnak azok is, akik élelem híján „elkóborolnának” melegebb országokba.

– Azért szoktak maradni, mert ha átvészelik a telet, nagyobb az esélyük a sikeres tavaszi költésre, hiszen akkor előbb tudnak jó területet foglalni – mutat rá Zoltán.

Kis kecses madárka a rövidkarmú fakusz is, amely szintén áttelelő, rovarevő madár a környéken. Jellegzetessége, hogy szeret kúszni a fákon, mégpedig csigavonalban halad felfelé, így gyűjti össze a kéreg alatti rovarokat. Érdemes megfigyelni őket – javasolja a Feol.hu.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Vörösbegy (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/S. Töttő Rita)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.