időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Kiemelkedő absztrakt művészeti kincsekre licitálhatunk március végén + videó

Forrás: Vg.hu
2022.03.21. 09:28 2022.03.21. 14:50
Kiemelkedő absztrakt művészeti kincsekre licitálhatunk március végén + videó

Nyolcadik kortárs aukcióját rendezi március 27-én a Virág Judit Galéria, maradva a hibrid formánál, azaz egyszerre lehet licitálni online és a Kongresszusi Központban élőben is – írja a VG.

Az aukció kiemelkedő darabja Bak Imre 1969-es, Festmény II. című alkotása, amely 30 millió forintos kikiáltási árról indul, a becsértéke pedig 50-70 millió forint. Bak 1965-ös nyugat-európai tanulmányútja során találkozott először amerikai hard-edge és minimal art művekkel.

Ezek az irányzatok mellőznek mindenféle tárgyi utalást, helyette a szín és forma plasztikus, dekoratív minőségeire építenek. Hazaérve Bak a magyar konstruktivista hagyományra, a népművészetre, valamint a legfrissebb nyugati tendenciákra hozott létre hard-edge módszerével készült, nemzetközi színtér szempontjából is jelentős műveket – írja a VG.

Bak Imre: Festmény II. (1969)

Maurer Dóra életművének felértékelődése az elmúlt évek igazi műkereskedelmi sikersztorija. Most az Overlappings című 2005-ös munkája kerül kalapács alá 5 millió forintos induló áron és 9-12 millió forintos becsértékkel.

Maurer Dóra: Overlappings 31 modell B-n-k-z (2005)

Nádler István 1997-es Feketebács sorozatából is szerepel az aukción egy kép 3,2 millió forintos kezdő áron, 5-7 millió forintos becsértékkel.  A kilencvenes éveket egy összegző korszaknak tekintik Nádler művészetében, amikor megkísérelte a geometrikus absztrakt és a lírai, pszichologizálóbb, gesztusszerűbb ábrázolásmódot összeegyeztetni. Nádler konkrét természeti motívumok megjelenítése nélkül, csak gesztusokkal alkotta meg a szubjektív tájképeit ebben a sorozatban.

Nádler István: Feketebács No. 5. (1997)
 

Egy elhivatott gyűjtő, Szölke László gyűjteménye is kalapács alá kerül. A kollekció a huszadik század második felét öleli fel, különös tekintettel a nyolcvanas és kilencvenes évek magyar művészetére, például fe Lugossy László és ef. Zámbó István alkotásaira. Ez a rész azért is érdekes, mert a következő nagy műkereskedelmi áttörést éppen a nyolcvanas évek szentendrei festőinél várják – hívja fel a figyelmet a VG.  

Az aukciósház a kortárs árverést követő napon, március 28-án hétfőn, a galériában élőben rendezi meg harmadik alkalommal tematikus, grafikai művekből álló árverését.

A válogatott, kiemelkedő kvalitású alkotások teljes keresztmetszetét nyújtják a huszadik századi magyar művészetnek.

A századfordulót Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Vaszary János alkotásai reprezentálják. Kalapács alá kerülnek még többek között Márffy Ödön, Pór Bertalan, Patkó Károly, Kádár Béla, Scheiber Hugó kiváló tusrajzai, a háború utáni művészek közül pedig Victor Vasarely és Gyarmathy Tihamér művei, valamint Nádler István, Konok Tamás és Maurer Dóra munkái. Az aukción lehetőség van online, telefonon és vételi megbízással, valamint személyesen is licitálni.

Képek forrása: Virág Judit Galéria

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Bernát András: Objektum No. 468, 2007 (Forrás: Virág Judit Galéria)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.