A rózsáknak is sok odafigyelésre van szükségük

Amikor a kerti növényvédelemről szólunk, általában kevesen gondolunk az egyik kedves növénycsoportra, a rózsákra, holott sok törődést igényelnek ezek is – írja a Szabad Föld online kiadása.

Forrás: Szabadfold.hu2022. 04. 26. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakori betegség a rózsa feketefoltossága. Ezt a Diplocarpon rosae gomba okozza. Kezdetben a levélen néhány, aztán egyre több feketés, szabálytalan alakú folt jelenik meg, majd az egész levél elhal, le­hullik.

Egy másik gomba, a Cercospora rosicola is hasonló tüneteket okoz, de ott inkább lilássá válik a folt, majd jön a sárgulás és a levélhullás.

A gombák ellen érdemes rezet és ként is tartalmazó szereket használni. Fontos, hogy a lehullott leveleket szedjük össze, mert azokból rövid időn belül elindulhat az újabb fertőzés – hívja fel a figyelmet a Szabad Föld.

Gyakori, hogy a rózsa tövén, szárán jelennek meg foltok. Ez a kéregfoltosság, amit szintén gomba okoz. A sebeken át fertőz, legyen szó metszésről vagy bármilyen más sebzésről, főleg, ha a rózsa hidegebb, párásabb helyen él. A gomba a vesszőkben telel át. A kór gyógyítása nem lehetséges, a beteg részt vágjuk le (fertőtlenítsük az ollót!), majd permetezzünk rezes hatóanyaggal. A lisztharmat is sok rózsafajtát károsít, ellene kénes permetet használjunk.

A rózsát sok kártevő is támadja.

Ezek közül igen látványos a rózsalevélsodró, ami hosszában összependeríti az egyes leveleket. Ki ne ismerné a levéltetveket, melyek főleg a fiatal hajtásokon és a bimbókon élősködnek. Sok kárt okoz a bimbók belsejét kievő bundásbogár is.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.