A vad hegyek és az azúrkék tenger birodalma: Montenegró

Montenegró – a vitatott jogállású Koszovót leszámítva – a Balkán-félsziget legkisebb állama. A „fekete hegyek" országa kis területe ellenére is rendkívül sok látnivalót kínál a csodálatos szépségű mediterrán tengerparttól kezdve az alpesi jellegű havasi rétek világáig bezárólag. Montenegró több „leggel" is büszkélkedhet, többek között itt található Európa legmélyebb kanyonja, valamint legnagyobb borászata, továbbá az Adriai-tenger keleti partvidékének leghosszabb homokos strandja. Montenegró kulturális, természeti és turisztikai értékeinek felfedezése feledhetetlen élményt kínál minden ide utazónak - olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2022. 06. 12. 18:47
Kilátás a magyar tulajdonú Sun Resort hotel egyik balkonjáról FORRÁS: ORIGO - ELTER TAMÁS
Kilátás a magyar tulajdonú Sun Resort hotel egyik balkonjáról FORRÁS: ORIGO - ELTER TAMÁS Forrás: ORIGO/ELTER TAMÁS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis ország, gazdag és változatos történelmi múlttal

Montenegró, a helyiek nyelvén Crna Gora, igen hosszú múltra visszatekintő dél-európai állam, amely jelenlegi 625 ezer fős lakosságával és 13 812 négyzetkilométer területével a Balkán-félsziget legkisebb országának számít. (A területileg kisebb és Szerbiától egyoldalúan különvált Koszovó szuverenitását számos ország nem ismeri el.) A Római Birodalom idején illír törzsek lakták, a kora középkorban pedig három fejedelemség osztozott a területén.

Montenegró jelentős részét a Dinári-hegység bércei uralják Forrás: Elter Tamás/Origo

Az országot egészen a 15. századig Zetának hívták, és csak e század végétől kezdték Montenegró néven emlegetni a krónikák.

A Velencei Köztársaság több évszázadon át erős kulturális és politikai befolyást gyakorolt az országra, amely a 16. századtól oszmán megszállás alá került. Az ország legnagyobb részét kitevő és a török hódításig lényegében lakatlan magashegységi régiót a félhold uralma idején népesítették be a büszke és szabadságszerető montenegróiak.

Részlet a budvai óvárosi kerületből. A tengerparti városokat erős velencei hatás érte Forrás: Elter Tamás/Origo

A Dinári-hegység járhatatlan vad hegyeit a török katonaság nem tudta meghódítani, és képtelen volt uralma alá hajtani a hegylakóvá lett crnagoracokat. Ezekben az időkben alakult ki a gyönyörű és színpompás montenegrói népviselet is.

A hegylakók élénk színű ruházata ugyanis egyfajta tiltakozás volt a török megszállók ellen, akik a tengerparti sávban az uralmuk alá hajtott „rájáknak" (alattvalóknak) megtiltották a színes viselet hordását.

A 17. század végi visszafoglaló háborúk után Montenegró a Petrović–Njegoš-ház uralma alatt nyerte vissza a függetlenségét.

A színes montenegrói népviselet a török hódoltság idején alakult ki Forrás: Elter Tamás/Origo

Az 1876-ban kitört orosz–török háborút lezáró 1878-as berlini kongresszuson az európai nagyhatalmak is elismerték Montenegró önállóságát, amely 1910-től lett királyság. A montenegrói tengerpart feletti fennhatóságot azonban egészen a Kotori-öbölig az Osztrák–Magyar Monarchia szerezte meg.

Az osztrák–magyar haditengerészet cirkálókból és úgynevezett predrednought csatahajókból álló 5. flottájának Kotor ( régen Cattaro) volt az anyakikötője, amely Póla (ma Pula) és Zára (ma Zadar) mellett a Monarchia egyik legfontosabb haditengerészeti bázisának számított.

A lakosság jelentős részben ortodox keresztény, a tengerparti sávban élők között viszont sok a római katolikus Forrás: Elter Tamás/Origo

Ennek az időszaknak van egy magyar történelmi vonatkozása is: 1917. május 14-én a késő esti órákban a kotori hadikikötőből futott ki Horthy Miklós sorhajókapitány parancsnoksága alatt az a három gyorscirkálóból álló támadókötelék, amely másnap hajnalban fényes győzelmet aratott az Otrantói-szorost ellenőrző és túlerőben lévő antant flottacsoportosítás felett. Az első világháború után Montenegró az 1918-ban kikiáltott Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia tagállama lett.

A Kotori-öböl mélyen benyúlik a szárazföldbe Forrás: Elter Tamás/Origo

Jugoszlávia 1991-ben történt széthullása után az ország még másfél évtizedig a Szerb-montenegrói Államszövetségben maradt, de 2006 májusában, az önállóságról megtartott referendum után ismét szuverén állammá vált.

Montenegró 2010-től az Európai Unió hivatalos tagjelöltje, 2017-től pedig az észak-atlanti védelmi szövetség, a NATO teljes jogú tagjának számít.

A Kotori-öböl vége, távolban már a nyílt tengerrel Forrás: Elter Tamás/Origo

A önállóság kikiáltása óta eltelt másfél évtizedben az ország rendkívül sokat fejlődött, és a modern idegenforgalmi infrastruktúrának köszönhetően az Adriai-tenger menti turizmus egyik kedvelt, igen dinamikusan fejlődő szereplőjévé vált – olvasható az Origo cikkében.

A teljes cikk ide kattintva olvasható tovább.

Borítókép: Kilátás a magyar tulajdonú Sun Resort Hotel egyik balkonjáról (Forrás: Elter Tamás/Origo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.