Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Erős fülfájás esetén ne halogassuk az orvos felkeresését, mert ha a dobhártyagyulladás idültté válik már csak hallásjavító műtét segíthet.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 11. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket – olvasható az Origo cikkében.

Ez történik, ha gyulladás alakul ki a dobhártyán

A fül három szakaszból épül fel, megkülönböztetjük a külső hallójárat, a közép- és a belsőfül területét. 

A dobhártya a külső hallójárat és a középfül határán helyezkedik el.

 Ez a vékony szövethártya közvetíti a hangokat a hallócsontok felé a belső fülbe. Ha a dobhártyán gyulladás alakul ki, akkor megvastagodhat, emiatt a hallás enyhén károsodhat.

Legtöbbször fülkürthuruttal jár együtt

A dobhártyagyulladás gyakori kiváltó oka, a fülkürt közvetítésével a garat és az orr területéről ideterjedő fertőzés. 

A fülkürt ugyanis a középfület az orrüreggel köti össze.

 Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa. Nátha esetén egyrészt a kórokozók is könnyen átjutnak a dobhártya területére a fülkürtön keresztül. Másrészt pedig, ha az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, vagy akár el is záródik a fülkürt nyílása. 

A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik.

Ritkább esetben a kórokozók a külső hallójárat felől is érkezhetnek, akár a strandszezonban gyakori hallójárat-gyulladás következtében, de dobhártyagyulladást okozhat a külső hallójáratba került idegentest is.

A dobhártyagyulladást vírus is okozhatja. Ilyen esetben a dobhártya felületén hólyagok jelennek meg, melyekben híg folyadék gyülemlik fel.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.