A vegán étrendek egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években, különösen az egészségüket javítani vágyók körében. Az új kutatások szerint a hosszú ideig követett nyers vegán diéták azonban esetenként jóval több kárt okozhatnak, mint amennyi előnnyel járnak – olvasható az Origó a cikkében.
Elveszíthetjük a fontos tápanyagokat és enzimeket
Egyre többen követik az extrém vegán étrendet, amikor csak olyan nyers és növényi ételeket választanak, amelyek főzés nélkül is fogyaszthatók. Néhányan az étkezésükből azokat az élelmiszereket is kizárják, amelyeket természetes állapotukhoz képest megváltoztattak vagy feldolgoztak, köztük például a zab- vagy mandulatejet.
Az étrend hívei azt állítják, hogy az összetevők a főzés hatására elveszítik fontos tápanyagaikat és az enzimeket.
Az extrém vegán diétában hívők úgy vélik, hogy a nyers növényi élelmiszerek fogyasztásával javíthatják az energiaszintjüket, megelőzhetik (sőt visszafordíthatják) a betegségeket, és javíthatják az általános egészségi állapotukat.
Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy a hosszú ideig követett nyers vegán étrend több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat.
Aki ezt a táplálkozást követi, lemond ugyanis néhány alapvető fontosságú tápanyagról, emiatt pedig valószínűbbé válhat a krónikus vitamin- és ásványianyag-hiány, ami a nők esetében akár a menstruáció elvesztéséhez is vezethet.
Nem érdemes lemondani bizonyos alapvető fontosságú tápanyagokról
Néhány tanulmány szerint egyes nyers ételek egészségesebbek lehetnek, mint a főttek. A kelbimbó és a vörös káposzta például elveszíti a tiamintartalmának 22 százalékát a főzés hatására; ez a B1-vitamin egyik forrása, amely egészségesen tartja az idegrendszert.
Bár egyes zöldségek főzés közben tápanyagokat veszíthetnek, mások tápanyagtartalma pont a főzéskor lesz magasabb– mondta Laura Brown, a Teesside Egyetem táplálkozás-, élelmiszer- és egészségtudományi vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ennek az az oka, hogy bizonyos tápanyagok a zöldségek sejtfalán belülre kötődnek.
Hozzátette: a főzés lebonthatja a sejtfalakat, lehetővé téve a tápanyagok felszabadulását és könnyebb felszívódását a szervezetben. A tudós példaként hozza fel a spenót főzését, amelynek révén a szervezetünk könnyebben dolgozhatja fel a benne található kalciumot. A kutatások azt is kimutatták, hogy
míg a paradicsom főzése 28 százalékkal csökkenti a zöldség C-vitamin-tartalmát, addig a likopintartalma több mint ötven százalékkal nő.
Utóbbit összefüggésbe hozták számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri, valamint a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A spárga, a gomba, a sárgarépa, a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol további példák azokra a zöldségekre, amelyek főzve tápanyagdúsabbá válnak.
Laura Brown szerint a főtt zöldségek továbbá több antioxidánssal láthatják el a szervezetet, amelyek képesek felvenni a harcot a szabad gyökökként ismert molekulák ellen, amelyek károsíthatják a sejteket, és idővel betegségekhez, például rákhoz vezethetnek.Néhány zöldség (beleértve a spárgát, a gombát, a spenótot, a paradicsomot és a brokkolit) főzve nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, béta-karotint (amit a szervezet A-vitaminná alakít), luteint és likopint, mint nyersen.
Elkerülhető a vitamin- és ásványianyag-hiány
A nyers vegán étrendből valószínűleg számos fontos vitamin és ásványi anyag hiányzik, köztük a B12- és a D-vitamin, a szelén, a cink, a vas és kétféle omega–3 zsírsav. Ezek pedig mind kulcsszerepet játszanak az agy és az idegsejtek felépítésében, fejlődésében és termelésében, az egészséges immunrendszer támogatása mellett.
Különös aggodalomra adhat okot a B12-vitamin szintje
– emelte ki Laura Brown.
A szigorú nyers étrendet követő emberekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a résztvevők 38 százalékának B12-vitaminhiánya volt.
Az egészségtudományi szakember szerint ez azért különösen aggasztó, mivel a B12-vitamin hiánya számos problémával járhat, beleértve a sárgaságot, a szájfekélyeket, a látási problémákat, a depressziót és más hangulati változásokat. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a szigorú, nyers vegán étrend a B12-hiány miatt megnövelte a homocisztein (a B12-vitamin által lebontott aminosav) szintjét, ami azért ad okot az aggodalomra, mivel a megnövekedett homociszteinszint potenciálisan növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók kockázatát.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Hegedűs Barbara, új országgyűlési képviselő: Hálás vagyok a megtiszteltetésért
Gera Zoltán óta nem történt ilyen Angliában magyar futballistával
Most kaptuk: szörnyű baleset történt, hét emberhez érkezett mentő
Nincs fék a lejtőn: lemondták Lakatos Márk előadásait
Beszólt a Fradinak a Honvéd edzője
Szakadék szélén áll a Volkswagen, Szergej Lavrov ismertette az orosz békefeltételeket - heti összefoglaló
Ka–52M helikopterek és Szu–34 vadászbombázók megsemmisítették az ukránok páncélozott felszereléseit
„Érkezik a második hercegnőm” – kéziválogatottunk klasszisa ismét apuka lesz
Szabó Tímea bekóstolta Kövér Lászlót, de beletört a foga
A szörnyek tényleg köztünk járnak
Hadas Kriszta kimerültségről, álmatlanságról beszélt néhány hónapja + videó
Rejtélyes boríték landolt a városházán, menesztették a paksi cégvezetőt