A készpénz megszűnése a láthatáron?

A készpénz megszüntetése és a digitális pénz átfogó bevezetése már korántsem egy vízió, hanem adott esetben a közeli valóság.

2023. 01. 11. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készpénz megszüntetése, s a digitális pénz átfogó bevezetése, a kizárólag kártyával való fizetés koncepciója már korántsem egy vízió, lázálom, hanem adott esetben a közeli valóság.

Miért mondom ezt?

Több jel mutat erre. De talán az egyik legfontosabb, hogy nemrégen a következőképpen nyilatkozott a bázeli székhelyű Bank of International Settlements (Nemzetközi Fizetések Bankja, BIS) vezérigazgatója, Agustin Carstens, aki kijelentette, hogy a most bevezetésre kerülő CBDC (központi banki digitális valuták) létrehozásával „abszolút technológiai ellenőrzésük” lesz mindenki személyes költései felett. Korábban azt is kijelentette, hogy elkerülhetetlen a digitális világvaluta bevezetése.

De miért fontos nekünk, hogy mit mond ez a bizonyos Carstens úr?

Nos, ehhez tudnunk kell, hogy a BIS nem más, mint az országok jegybankjainak jegybankja, másképpen szólva a jegybankok vezető bankja. Létrehozásában – ami 1930-ra tehető – kulcsszerepet játszottak a legnagyobb bankházak és bankárdinasztikák, talán nem kell megneveznem őket, hiszen a Rotschild-, Rockefeller, Warburg- stb. neveket mindenki ismeri. A jegybankok jegybankjának működését bizonyos – dehogy bizonyos, egyértelmű! – titoktartás övezi, de azt muszáj tudnunk, hogy a BIS finoman szólva is hatással van a jegybankok működésére, és akkor tényleg nagyon óvatosan fogalmaztam.

Ami fontos fejlemény – és persze riasztó fejlemény –, hogy a Bloomberg Markets még a 2018-as jelentésében a következő megállapításokat tette: „Gárdaváltás történt a Nemzetközi Fizetések Bankjában, a kevéssé ismert szervezetben, amely a világ pénzügyi rendszerének középpontjában áll. Agustín Carstens, a mexikói központi bank korábbi vezetője december 1-jén Jaime Caruanát követte a vezérigazgatói poszton. Egy olyan intézmény irányítását veszi át, amely a globális technokrácia bástyájaként tűnik ki a növekvő átláthatóság és az elitekből való kiábrándultság korában.”

Carstens megjelenésével tehát új korszak vette kezdetét, amelynek végcélja láthatóan a készpénz végleges kivezetése a rendszerből. A folyamat sajnos már előrehaladott. Jelenleg nagyjából 90 központi bank – köztük az Európai Központi Bank és a Federal Reserve – kísérletezik a CBDC bevezetésével, vagy annak különböző szakaszaiban van. Ezen túlmenően ezek a CBDC-barát központi bankok magukban foglalják az összes G20 gazdaságot. És együtt a globális GDP több mint 90 százalékát képviselik.

Az USA szerepe ebben az összefüggésben is megkerülhetetlen. Ezért aggasztó, hogy még tavaly, március 9-én a Biden-adminisztráció végrehajtó rendeletet (EO) adott ki, amelyben több szövetségi ügynökséget is megbízott azzal, hogy tanulmányozza a digitális valutákat, és keresse meg azok szabályozásának módjait. Az EO nagy része a blokklánc alapú kriptovalutákra összpontosít, mint például a bitcoin és az ethereum.

Az EO-n belül azonban Biden a szövetségi kormányt és a Federal Reserve-t is utasítja egy lehetséges új amerikai fizetőeszköz, a CBDC – esetleg egy digitális dollár – alapjainak lefektetésére.

Ezen túlmenően, közismert tény, hogy Bill Gates teljes mellszélességgel törekszik a CBDC általános bevezetésére és a készpénz megszüntetésére, s ebben olyan „szerény” partnerei vannak, mint a VISA, a Mastercard, a Nemzetközi Valutaalap (IMF)…

De persze nyilván sokan felteszik a kérdést: vajon miért baj az, hogy megszűnik a készpénz, nem csörög a zsebünkben, helyette mindent kártyával intézhetünk, sőt, talán már a bőrünk alá is beültethetünk egy chipet, amellyel akár majd fizetni is tudunk? Hát nem ez a „modern” világ? Nem erre kell törekedni? Nem ez lenne a kényelmes?

A válasz az: ha feltételezhetnénk a Carlstensekről, Bill Gatesekről, Soros Györgyökről, az IMF-ről, a világ bankárdinasztiáiról, a Rotschildokról, a Morgenekről, Larry Finkekről és nem utolsó sorban Klaus Schwabról, hogy nekünk, egyszerű embereknek csak és kizárólag jót akarnak, a digitális pénzzel és a chipekkel csak és kizárólag a mi kényelmünket és jólétünket akarnák szolgálni, nos, akkor igen, kiváló dolog lehetne a CBDC.

De ne legyünk már ilyen átkozottul és szánalmasan naivok, könyörgöm, mert nagyon megbánjuk!

Helyette minden eszközzel küzdjünk a készpénzünk védelméért, mert ez az utolsó garanciája a szabadságunknak!

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.