időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

A Mol-részvénycsomag stratégiai célokat szolgál és pénzügyi tartalék is

WA
2012.11.07. 14:00

Matolcsy György ismertetése szerint az állam által megvett Mol-részvénycsomag stratégiai célokat szolgál, és egyben pénzügyi tartalék is.

A nemzetgazdasági miniszter Kolber István független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában kifejti: az állam által megvett Mol-részvénycsomag jelenlegi és megvásárláskori árának különbözete nem veszteség, mivel az olajtársaság papírjait nem adták el, azok stratégiai célokat szolgálnak. A dokumentumban ugyanakkor az is szerepel, hogy a részesedés stratégiai pénzügyi tartalékként is szolgál; amennyiben a külső környezet romlása finanszírozási nehézséget okozna, a papírok segítségével relatíve olcsón lehetne forrást bevonni.

Kolber István Orbán Viktor miniszterelnökhöz nyújtott be kérdést, amelyben azt tudakolta, hogy Töröcskei István (az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója) kapott-e bármilyen feladatot a Mol-részvények adásvétele kapcsán, tárgyalt-e külföldi partnerekkel. Másrészt arról érdeklődött, hogy mennyivel kevesebbért lehetne értékesíteni az állam által megvásárolt Mol-részvénycsomagot a jelenlegi tőzsdei árfolyam alapján.

Válaszában Matolcsy György közölte: Töröcskei István beosztásából fakadóan, és ezen mértékig vett részt az állam finanszírozásának megszervezésében, a Mol-részvényekkel kapcsolatban nincs különleges mandátuma.

2011. július 7-én vásárolta meg az állam a Mol-részvénycsomagot

A Mol-részvénycsomagot az állam 2011. július 7-én vásárolta meg, darabonként mintegy 85 eurós áron, az aznapi jegybanki középárfolyammal számolva darabonként mintegy 22 500 forintért. A részvények 2012. október 24-ei záró árfolyama 18 775 forint volt – írta válaszában a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a nagy részvénycsomagok árazása el is térhet a mindenkori tőzsdei árfolyamtól.

Matolcsy György hangsúlyozta azt is: a különbözet nem veszteség, a számok a tőzsde pillanatnyi állását mutatják, és tényleges veszteség csak akkor keletkezne, ha most, rögtön, gyorsan túladnának a Mol-részvényeken.

A dokumentum szerint a hosszú távú nemzeti stratégia szempontjából fontos szerepe van az energetikai szektornak, így a Molnak is. A kormány az energiapiac instabilitása miatt fontos gazdaságvédelmi feladatának tekinti, hogy csökkentse az energiafüggőséget. A 21,22 százalékos szavazati jogot biztosító részvénycsomag árának meghatározását befolyásolta az is, hogy a Mol kiemelkedő jelentőségű vállalat a hazai és regionális energiapiacon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.