időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A vártnál gyorsabban csökkent az infláció

KG
2013.02.14. 09:22

Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett a tavalyi GDP. Az infláció a várakozásoknál jobban alakult, és az ipar is jobban teljesített a régiós társakéhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közleménye alapján 2012-ben a magyar gazdaság teljesítménye 1,7 százalékkal esett vissza. A magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, s emellett a munkanélküliség is mérséklődni tudott az év elejéhez képest. Az iparban fontos beruházások történtek, a járműipar kapacitása folyamatosan bővül, amelynek hatása idén már érezhető lesz – áll az NGM közleményében.

A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér-növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a kormánynak sikerült a költségvetés hiányát – a tavalyi többlet után – 3 százalék alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker, emelte ki a szaktárca.

A részletes adatokat csak március 8-án publikálja a KSH, a visszaesés azonban minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő exportmegrendelések, a mezőgazdaság esetében pedig az aszályos idő játszott főszerepet.

Az idei évben Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog, ennek előjelei a pozitív beszerzésimenedzser-index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállományban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken, és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosítva van, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra szintén segíti.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint az év végére 3,5 százalék közelébe mérséklődhet az infláció.

Január 15-én londoni elemzők is úgy vélekedtek, hogy a következő hónapokban várhatóan egyre meredekebb ívben lassul a magyarországi infláció.

A fogyasztói árak 2013. januárban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte a statisztikai hivatal csütörtökön. Londoni elemzők inflációs előrejelzése januárra 3,8–4,1 százalék volt.

A maginfláció januárban 0,3 százalékra változott a decemberi 0,2-ről,  tizenkét havi összehasonlításban 3,7 százalékra lassult az előző havi 4,9-ről. A nyugdíjas-fogyasztóikosárra számított havi áremelkedés 0,9 százalék, a tizenkét havi index 104,0 százalék volt.

Januárban az üzemanyagok 2,8 százalékos és a szeszes italok 2,6 százalékos havi drágulása hajtotta fel az inflációt, a ruházati cikkek 3,3 százalékos árcsökkenése viszont fékezte.

Az ipari termelés 2012 egészében a nyers adatok szerint 1,7 százalékos volumencsökkenést mutatott az előző évhez képest, 2012 decemberében pedig munkanappal kiigazítva 3,4 százalékos visszaesést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ennél nagyobb mértékű volumencsökkenés volt azonban megfigyelhető a régiós versenytársaknál, Szlovákiában ugyanis 4,4, Lengyelországban 5,4, Csehországban pedig 5,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés volumene.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított statisztikák 2,5 százalékos mérséklődést mutatnak az előző hónaphoz képest, míg a kiigazítatlan adatok szerint 2012 decemberében éves alapon 7,6 százalékos volumencsökkenés volt tapasztalható.

Értékesítési oldalról vizsgálva, az ipari kivitel 2012 decemberében 9,6 százalékos csökkenést ért el, ami elsősorban a járműgyártási export 2,7 százalékos csökkenésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék kivitele 25,5 százalékos visszaesésének következményeként alakult ki. A belföldi eladások 6,4 százalékkal mérséklődtek decemberben az egy évvel azelőtti szinthez képest.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.