Tízmilliárdokat hozott az árfolyamgát

Csak az elmúlt évben harmincegymilliárd forintot takarítottak meg az árfolyamgátnak köszönhetően.

2014. 01. 11. 5:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejétől akár a lakáshitelek törlesztésébe is besegíthetnek a munkáltatók. A béren kívüli juttatás ezen formájával mindkét fél jól jár a Bankmonitor.hu elemzése szerint. A szakértők példaként nettó kétszázezer forintos havi fizetést hoztak fel, amely a munkáltató esetében négyszázezer forintos bérköltséget jelent. Ha ezt a bért úgy alakítjuk át, hogy „kézbe” százötvenezer forintot, hetvenötezer forintot pedig lakáshitel-törlesztési támogatásként adnak a munkavállalóknak, akkor a cég teljes költsége 350 ezer forintra csökken – hívta fel a figyelmet a szakportál. A lakáshitel-törlesztési támogatást a cégek kétféleképpen adhatják a dolgozóiknak. Beemelhetik a meglévő kafetéria-rendszerbe. A jogszabályok szerint ha a dolgozó a lakáshitel-támogatás mellett dönt, nagyobb lehet a béren kívüli juttatás kerete, mintha más kiegészítő juttatásokat választana. Egy másik lehetőségként a munkáltató az egyszeri jutalmat is átminősítheti hiteltámogatássá. Mindkét esetben csak akkor lesz adómentes a támogatás, ha a cég közvetlenül a banknak utalja át a meghatározott összeget. A Cafeteria Trend felmérése szerint a megkérdezett munkáltatók egynegyede szeretne élni a béren kívüli juttatás ezen formájával.

 

A hazai adósok az elmúlt évben összesen 591 milliárd forintot fordítottak devizahitel-törlesztésre. A Portfólió.hu számításai szerint az árfolyamgát életbelépésével az ügyfelek összesen 31 milliárd forintot takarítottak meg. A devizahitelek kamata tavaly már nem emelkedett tovább, a forint árfolyama azonban jelentősen gyengült. Így azoknak a hiteleseknek, akik nem éltek az árfolyamgát adta lehetőségekkel, a törlesztőrészletük az elmúlt évben tovább nőtt. Míg egy átlagos devizaadós 2008-ban összesen 463 ezer forintot költött a hitele törlesztésére, addig az árfolyamgátból kimaradt ügyfelek tavaly 782 ezer forintot fizettek. A portál elemzése szerint ha sem árfolyamgát, sem a végtörlesztés nem lépett volna életbe, 2012-ben 813 milliárdot, tavaly pedig 818 milliárdot költöttek volna a háztartások a devizahitelek törlesztésére.

Mindezzel együtt a devizahitelesek problémája még mindig nem megoldott. Szakértők szerint csak jogi úton lehetne rendezni a helyzetet, áttörést azonban a Kúria nemrég született jogegységi döntése sem hozott az ügyben.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.