A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Feltérképezték a cégtemetőket

Nehezebbé válhat a vagyonok kimentése, az üres vállalkozások „elpasszolása”.

Jakubász Tamás
2014. 02. 03. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltérképezte az elmúlt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyarországi cégtemetőket. A NAV azonosítani próbálta azokat a személyeket, akik – vélhetően – illegális szolgáltatást nyújtanak: eltüntetik a nagy tartozásokat maguk előtt görgető, bedőlő vállalkozásokat. Számos esetben a hivatal pénzügyi nyomozói vizsgálódnak. – Jelenleg húsz cégtemető ügyében zajlik büntetőeljárás, az okozott kár összességében több milliárd forint lehet – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Sors László bűnügyi elnökhelyettes. Mint mondta, az egyik nyomozásnak például több mint ötszáz bedöntött, tartozásokat hátra hagyó vállalkozás történetét kell feltárnia.

Az ilyen ügyek – mint a lap megtudta – komoly kihívást jelentenek a szakembereknek. Főként amiatt, mert a cégtemetőkhöz az ország különböző helyeiről is kerülhetnek vállalkozások, emellett a legkülönfélébb bűncselekmények valósulhatnak meg. Egyes esetekben adócsalás gyanúja merülhet fel, máskor csődbűncselekmény vagy a fedezet jogellenes elvonása kerülhet szóba, megint máskor a számvitel szabályait hághatják át, esetleg hamis okiratok bukkanhatnak elő.

Tízezer embert károsított meg és többmilliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira tavaly szeptemberben csaptak le a NAV, valamint a rendőrség munkatársai. A bűnszervezet tagjai egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges tevékenységet végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. A bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi „strómanok” voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

– Fontos, hogy a különböző hatóságoknál más-más cselekmények miatt tett feljelentéseket a bűnüldözés összefogja, az ügyeket egyesítse, egységes koncepció szerint kezelje – mondta Sors László. Hozzátette: egy-egy cégtemetőhöz több száz társaság ügye kapcsolódhat, az esetek részleteinek feltárásáért nyomozócsoportokat kell alakítani, szükséges megszervezni az egység munkáját segítő hivatali apparátust, miként gondos előkészítést igényel a több tucat vagy akár több száz helyszínen megvalósítandó egyidejű rajtaütés is.

A cégtemetők működésének mikéntje már-már közismert. A kiindulópont, hogy egy társaság nagy adósságot halmoz fel: nem fizeti ki üzletfeleit, esetleg cserbenhagyja fogyasztóit, s az adókat sem rója le. Ám ahelyett, hogy felszámolás, végelszámolás indulna, vagy a tulajdonosok csődöt jelentenének, egy cégtemetőt keresnek fel. Az adósságban úszó vállalkozás – színlelt adásvétellel – rövid úton nincstelen, hajléktalan vagy külföldi személy nevére kerül. Az eredeti tulajdonos megszabadult a társaságtól, mindezért kisebb-nagyobb összeget fizetett a cégtemető üzemeltetőjének. Az ügylet után nemegyszer az állam és a magánhitelezők bottal üthetik a pénzük nyomát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.