Az alacsony inflációnak köszönhető a növekedés

Az alacsony infláció segíti a reálbérek növekedését, így a háztartások fogyasztása is bővülhet.

KG
2014. 03. 21. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint januárban 6 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, a versenyszférában 4,4 százalékos volt a bérnövekedés a múlt év első hónapjához képest, a költségvetés területén 8,6 százalékos. A közfoglalkoztatottakkal együtt 0,9 százalékos volt a bruttó keresetek éves növekedése. A nettó keresetek a bruttóval azonos ütemben változtak januárban.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője hangsúlyozta: a januári 0,9 százalékos bruttó, illetve nettó növekedés alacsony, de ezt a közmunkaprogramok felfutása okozta. Erőteljesen nőtt a közmunkások súlya az átlagban, ami lefelé torzítja az átlagos adatokat.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 6 százalék volt, így a reálbérek a januári 0 százalékos infláció mellett 6 százalékkal nőttek – emelte ki a szakember, hozzátéve azt is, hogy a költségvetési szférában a pedagógus-béremelés hatására volt 8,6 százalékos bérnövekedés a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

Suppan Gergely szerint igen kedvező, hogy az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 8,2 százalékkal bővült. A növekedés a közmunkaprogramok nélkül is elérte az 1,8 százalékot. A vállalkozásoknál 2 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma – mutatott rá.

Az elemző 4 százalékos bruttó és ugyanekkora nettó bérnövekedésre számít az idén, ami a várakozásuk szerinti 1 százalék alatti infláció mellett 3 százalékot kissé meghaladó reálbér-növekedést jelenthet. A reálbérek növekedése, valamint a munkaerőpiacon várható lassú javulás miatt a háztartások fogyasztásának mérsékelt, 1,5-2 százalékos bővülését várja.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is kiemelte, hogy a januári bruttó átlagkeresetek növekedését egyértelműen a közfoglalkoztatás húzta le. A foglalkoztatottság a statisztikai hivatal adatai alapján 8,2 százalékkal nőtt, de ennek jelentős részét, mintegy 70 százalékát is a közfoglalkoztatottak adták, nélkülük számolva csak 1,8 százalékos a növekedés – hangsúlyozta.

Az elemző szerint fontos kérdés, hogy a közfoglalkoztatottak később át tudnak-e kerülni a versenyszférába, alkalmazottá tudnak-e válni. Egyelőre úgy látszik, hogy nem, de ilyen rövid idő alatt még nem lehet megalapozott következtetést levonni – fogalmazott. Azt Gabler Gergely is kedvezőnek tartja, hogy a vállalkozásoknál 2 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, tehát a versenyszférában is érezhető növekedés.

Az Erste Bank elemzője az idén 4-5 százalék közötti bruttó bérnövekedést valószínűsít. Mivel éves átlagban 1 százalékos inflációt és a gazdaság 1,9 százalékos bővülését várják, ami megteremtheti a bérnövekedés alapját, illetve a fogyasztás is el tud majd rugaszkodni a mélypontról – közölte az elemző.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését. A kormány intézkedéseinek, mint a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, a januári nulla inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében – közölte a tárca.

Magyarországnak idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottság kedden közzétett gazdasági előrejelzésében.

Az NGM közleményében úgy fogalmazott: a sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására egy év alatt 36 ezerrel, azaz 2 százalékkal nőtt a versenyszféra létszáma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, továbbá hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A nemrégiben megjelent kiemelkedő ipari termelési, beruházási adatok is alátámasztják, hogy a kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz – áll a közleményben.

A Fidesz úgy számol, hogy az év további részében is folytatódik az átlagkeresetek emelkedése – közölte Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője szerint az átlagbér-növekedés folytatódni fog, hiszen több béremelési program is érzékelteti majd hatását az év további részében.

Példaként említette a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók fizetésének emelkedését, a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bérkiegészítését és a pedagógusok illetményének további növelését. Több százezer munkavállaló nettó keresete nőtt annak köszönhetően is, hogy januártól életbe lépett a kiskeresetűek adócsökkentése – mondta Zsigó Róbert, megjegyezve, hogy a legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer család zsebében gyakorlatilag megmarad a bruttó fizetés.

A Fidesz reményei szerint a tartós gazdasági növekedés hozzájárul ahhoz, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjenek a bérek – közölte a szóvivő. Hozzátette: pártja kitart amellett, hogy a munkavállalókat nem megsarcolni kell, hanem segíteni, hogy minél több maradjon a családoknál a fizetésből. A Fidesz ezért további adócsökkentésben gondolkodik „a Gyurcsány-koalíció rögeszmés adóemelésével” szemben – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.