Brüsszelben is elismerik hazánk gyorsuló növekedését

Magyarországon idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottság.

TK
2014. 02. 25. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brüsszelben elkészített – Olli Rehn bizottsági alelnök által a strasbourgi sajtótájékoztatón is ismertetett – prognózis kiemeli, hogy a gazdasági recesszióból 2013-ban kiemelkedő Magyarországon a gyorsuló növekedést elsősorban a belföldi kereslet élénkülése ösztönzi.

Az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének becslései szerint tavaly a GDP 2,5 százaléka körül alakult a magyar államháztartási deficit, amely az idén és jövőre ennél valamivel magasabb lesz, de nem haladja meg a 3 százalékot.

A legutóbbi, tavaly novemberi brüsszeli becslés Magyarországnak 2014-re 1,8 százalékos, 2015-re pedig 2,1 százalékos növekedést jelzett előre. Ez most annyiban módosult, hogy az idei növekedési becslés is 2,1 százalék. A magyar költségvetés hiányát 2014-re a GDP-hez mérten 3, 2015-re pedig 2,7 százalékra prognosztizálta Brüsszel tavaly novemberben. Az idei deficitjóslat nem változott, a jövő évre vonatkozót 2,9 százalékra módosították.

Az Európai Bizottság úgynevezett téli gazdasági prognózisának Magyarországról szóló része megállapította, hogy a beruházások volumenének a változása 2013-ban pozitív fordulatot vett – főként a közszféra beruházásainak köszönhetően, de a vállalati beruházások volumene is növekedni kezdett.

Ez a jelenség részben az EU-források felhasználásának, részben pedig az MNB által a kis- és középvállalatok számára kínált kedvezményes kamatozású növekedésösztönző finanszírozási konstrukciónak volt betudható. Az infláció meredek csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy növekedett a háztartások elkölthető jövedelme, ugyanakkor a még mindig magas munkanélküliség továbbra is visszafogja a fogyasztást – olvasható a brüsszeli bizottsági értékelésben.

A prognózis szerint idén a háztartások fogyasztása pozitívba fordul – idén 1,5, jövőre 1,6 százalékkal nő –, miután tovább növekszik az elkölthető jövedelem. Ez részben a szabályozott árak csökkentésére és a közszférában a bérek növekedésére, részben a hitelezési feltételek lazulására vezethető vissza. A piaci túlkínálat miatt azonban a lakhatás terén a beruházások várhatóan csak szerény mértékben fognak növekedni – állapították meg Brüsszelben.

A munkanélküliség 2013 negyedik negyedévében 10 százalék alá csökkent, évi átlagban 10,2 százalék lett. Idén 9,6, jövőre 9,3 százalékos munkanélküliségi rátát jósol, vagyis a helyzet lassú javulására számít az Európai Bizottság. A javulást megalapozó tényezőkről szólva a prognózis – a korábbi előrejelzésekkel ellentétben – már nem csupán a közmunkaprogramok szerepét hangsúlyozta, hanem egyebek közt a gazdaság „kifehérítésének” a pozitív hozadékát is.

Az infláció a 2013-as esztendő utolsó negyedében a történelmi mélypontot jelentő 0,7 százalékra csökkent (éves átlagban pedig 1,7 százalék lett), ami az energia- és más rezsiköltségek három hullámban megvalósított csökkentésének tudható be – írták az Európai Bizottság elemzői, de hozzátették, hogy az infláció egyébként is csökkenő tendenciát mutatott. Brüsszelben úgy vélik, hogy amint a rezsiköltségek csökkentésének a hatása elmúlik, az árak idővel ismét emelkedhetnek. Ennek megfelelően idén még csak 1,2, jövőre már 2,8 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizálnak. A forint legutóbbi értékvesztése valamelyest növeli a magasabb infláció kockázatát – jegyezték meg az elemzők.

A költségvetés alakulását illetően a prognózis összeállítói úgy vélekedtek, hogy az adóbevételek idén várhatóan a GDP 0,3 százalékával elmaradnak a tervezettől.

 

Az euróövezet 18 tagállamában a tavalyi 0,4 százalékos visszaesést követően az idén 1,2 százalékos, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedésre számít a bizottság alacsony, 1-1,3 százalékos infláció mellett. A brüsszeli testület a munkanélküliség mindössze 0,1 százalékpontos mérséklődésére számít tavalyhoz képest, az euróövezetben 12, jövőre pedig 11,7 százalékra becsüli az állástalanok arányát.

A költségvetés átlagos hiánya az Európai Bizottság szerint uniós szinten a tavalyi 3,5 százalék után az idén és jövőre is 2,7 százalék lesz uniós szinten, míg az eurózónában az átlagos deficit 3,1 százalékról 2,6-2,5 százalékra mérséklődik.

Az előrejelzés szerint az államadósság viszont mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében magas szinten stagnál; a közös pénzt használó országokban a tavalyi 95,5 százalékot követően idén 95,9 százalék, jövőre pedig 95,4 százalék lehet, míg az unió egészében valamivel alacsonyabb az eladósodás szintje. Tavaly 89,4 százalék volt a GDP-hez mérten, az idén 89,7 százalékra emelkedhet a mutató, jövőre pedig 89,5 százalék lehet.

A magyar gazdaság szempontjából meghatározó Németország számára Brüsszel az idén 1,8 százalékos, jövőre pedig 2,0 százalékos növekedést jósol, a költségvetés mérlege kiegyensúlyozott, és folyamatosan csökken majd az államadósság; a 2013-as 79,6 százalékról idén 77,3 százalékra, jövőre pedig 74,5 százalékra.

Figyelmeztető üzenetet küld viszont a hosszú ideje árgus szemekkel figyelt Franciaországnak a brüsszeli testület, amely magas deficitet és lassú növekedést jósol Párizsnak. A bizottság szerint Franciaország sem a növekedési és stabilitási paktumban meghatározott, a GDP maximum hatvan százalékában megszabott államadósság-plafont, sem a háromszázalékos deficitre vonatkozó küszöböt nem tudja majd betartani sem idén, sem jövőre.

A válság gyújtópontjában lévő Görögországban a brüsszeli testület szerint idén beindul a növekedés, a tavalyi 3,7 százalékos zsugorodást követően idén 0,6 százalékkal javul majd a gazdaság teljesítménye, míg 2015-re a növekedés 2,9 százalékra gyorsul. A legjelentősebb javulást a deficit terén prognosztizálja a bizottság Athénnak: tavaly több mint 13 százalékos volt a hiány, idén viszont 2,2 százalék lehet, majd jövőre 1 százalékra csökken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint visszaigazolta az Európai Bizottság (EB) kedden közzétett jelentése, hogy a kormány reális célokat tűzött maga elé, az EB téli előrejelzésében javította a magyar gazdaság növekedési kilátásait. A bizottság a 2013. évi költségvetési hiányt a kormányzati hiánycélnál lényegesen alacsonyabbra becsüli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Az államadósság a GDP 79,0 százalékának megfelelő értékre csökkent tavaly év végére a szeptember végi 80,2 és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról – derült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből.

 

Magyarország költségvetése és pénzügyi helyzete stabil, az államadósság csökkenő pályán van – közölte korábban a Fidesz.

 

A Világbank egyik volt vezetője nemrég elmondta: egy ország csak úgy tud kitörni a pénzügyi függőségből, ha a saját kezébe veszi a pénzkibocsátását, ehhez pedig meg kell szabadulni a nemzetközi kontroll alól, elsősorban a mozgását korlátozó államadósságtól. Mint mondta, különösen nagyra becsüli ebben a tekintetben a magyar unortodox gazdaságpolitikát, amelyet a világ többi országának is követnie kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.