Nagyon jó hírt hozott Varga Mihály

Bőven három százalék alatt volt 2013-ban a költségvetés hiánya, így teljesült a kormányzati célkitűzés.

KA
2014. 03. 31. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország ezzel az Európai Unió élmezőnyében szerepel, és a kormányzati prognózisnál – amely alapján 2,3 és 2,7 százalék közé várta a deficitet a kabinet – kedvezőbb hiányszám alakult ki – hangsúlyozta Varga Mihály. Elmondta: tavaly Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, és a tavalyi hiányszámok tükrében „jó okunk van azt gondolni”, hogy ez az eljárás nem indul újra.

 

A miniszter szólt arról is: a GDP-arányos államadósság 2013 végére 79,2 százalékra csökkent, így immár harmadik éve mérséklődik az államadósság mértéke, és a tendencia a következő években is folytatódhat. Varga Mihály emlékeztetett: 2010-ben még 83 százalék volt az adósság mértéke. Magyarországon kívül az EU-tagállamok között csak öt tudta csökkenteni GDP-arányos adósságát – tette hozzá.

A magyar adósságállomány még mindig nagyon magas (miután 2002–2010 között majdnem a duplájára nőtt az adósság szintje), ezért is rögzítette a kormány az alaptörvényben, hogy a GDP 50 százaléka alá kell csökkenteni az adósságállomány mértékét – fejtette ki Varga Mihály. Szavai szerint az adósság szintjének csökkentése 2010 óta úgy következett be, hogy ezzel párhuzamosan az állami vagyon is gyarapodott. Az Eurostatnak elküldött adatok az NGM, a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyeztetése után születtek – jelezte Varga Mihály.

Piaci elemzők szerint a vártnál alacsonyabb tavalyi államháztartási hiány megerősíti azt a feltételezést, hogy a kormány az idén is fegyelmezett költségvetést folytat majd, így 2014-ben is a GDP 3 százaléka alatt maradhat a hiány.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a feszes költségvetésről tanúskodó tavalyi 2,2 százalékos hiány jó alapot teremt az idei költségvetésre nézve, növeli annak az esélyét, hogy az idén is 3 százalék alatt maradhat a hiány. A kedvező adat növeli továbbá a piaci bizalmat, és a hitelminősítők felé is pozitív a visszajelzés – tette hozzá.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint a 2014. évi költségvetéssel kapcsolatban vannak ugyan kockázatok, de ennek ellenére az idén is biztosan teljesül a 3 százalék alatti hiánycél, ehhez azonban további intézkedésekre lesz szükség főként az év második felében. Megjegyezte, hogy a tavalyi költségvetést is nyolcszor módosították.

 

Banai Péter Benő, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára a részletekről elmondta, hogy a 2,2 százalékos hiányon belül a központi alrendszer hiánya az előzetesen közöltnek megfelelően 929,2 milliárd forint volt 2013-ban. A helyi önkormányzatok tavaly 121,9 milliárd forintos többlettel zártak, ez magában foglalja az adósságkonszolidáció keretében előtörlesztett összegeket is, mintegy 40 milliárd forintot. Összességében a kormány és az Országgyűlés által megtett lépések a helyi önkormányzati rendszer tartós, fenntartható finanszírozásának irányába hatottak.

A helyettes államtitkár kifejtette: az államháztartás és az önkormányzatok együttes, GDP-arányos hiánya 2,8 százalék lenne. Az uniós módszertan szerinti deficithez viszonyított eltérés módszertani korrekciók miatt van: ezek magukba foglalják az állami vagyonszerzéseket – például az E.ON megvásárlása miatti állami tőkeemelést, és további vagyongyarapító lépéseket –, amelyek azonban nem növelik az uniós módszertan szerinti hiányt, csak az államadósságot – mondta Banai Péter Benő, hozzátéve, hogy az államadósság még így is csökkenő pályán maradt.

A korrekciós tényezők között említette a takarékszövetkezeti integrációs szervezetnek juttatott vagyoni hozzájárulást is. Kifejtette: az Országgyűlés tavaly arról döntött, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelezési tevékenységének bővítése érdekében az állam 135 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre az integrációs szervezetben; erről a tételről a kormány hosszan egyeztetett az Eurostattal, amelynek álláspontja szerint ezt a 135 milliárd forintos forrásjuttatást nem kellett állami kiadásként elszámolni.

Banai Péter Benő szerint az, hogy 2013-ban ilyen kedvezően alakult a hiány, jó alapot ad az idei költségvetés végrehajtásához is, és a kabinet idén is 3 százalék alatti hiánnyal számol.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály kifejtette: az évtized vége felé lehet aktuális Magyarország eurócsatlakozása. A legfontosabb feltételek közül Magyarország kettőt vagy hármat már teljesít, de a miniszter szerint a versenyképességen még sokat kell javítani azért, hogy egy reális, és a magyar gazdaság szempontjából előnyös dátumot ki lehessen tűzni.

Varga Mihály egy másik kérdésre ismét hangsúlyozta: a kormánynak nincs árfolyamcélja, és bár a költségvetés készítésekor egy bizonyos árfolyamszinttel kalkulálnak, de a büdzsé elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a piacon kialakult árfolyamszinthez. Az árfolyam akkor jó, ha a gazdaság stabil növekedését támogatja – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hol kell változtatni a magyar gazdaság versenyképességének további növeléséhez, a miniszter elmondta: a magyar gazdaság már most is sokkal versenyképesebb mint négy évvel ezelőtt volt, de a következő ciklusban szükség lehet az Új Széchenyi Terv felülvizsgálatára, mert vannak olyan területek, amelyeket be kell vonni az „új gazdaságpolitikai gondolkozásba”.


A Standard & Poor’s (S&P) pénteken az eddigi negatívról stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását, a nemzetközi hitelminősítő ezzel levette a napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését. Cséfalvay Zoltán az S&P jelentését idézve kiemelte: a hitelminősítő 2014-re 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon csökkenő adósságpálya mellett, és a következő évekre is 3 százalék alatti államháztartási hiányt jelez előre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.