Orbán: A magyar érdekekért harcolunk

Hazánk akkor lesz igazán versenyképes, ha a jelenlegi 2 ezer helyett 12 ezer exportképes vállalkozás lesz.

2014. 03. 01. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a most kezdődő európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba kell becsatornázni, erősítve ezzel a kis- és középvállalkozásokat (kkv). Erre azért van szükség, mert az a szerencsés, ha egy ország gazdaságának gerincét a hazai kkv-szektor adja, ez biztosítja a stabilitást és az önállóságot.

Magyarországon ez még nincsen így, de 2010 és 2014 között sok minden történt. A kormányváltáskor a válság és a gazdasági összeomlás szélén egyensúlyoztunk, nem munka-, hanem segélyalapú volt a gazdaság. A nemzeti kormány erőfeszítéseinek köszönhetően elmozdultunk a segélyalapú gazdaságtól a munkaalapú gazdaság irányába, és bár azt nem mondhatjuk el, hogy Magyarország jól teljesít, de azt igen, hogy jobban teljesít – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán kifejtette, Magyarországnak szüksége van arra, hogy Brüsszelben olyan nemzeti kormány képviselje a magyar érdekeket, aki vállalja az eredményes érdekképviselethez szükséges harcokat. Emlékeztetett, a most regnáló nemzeti kormánynak sikerült elérnie, hogy 2018-ig meghosszabbítsák az állatjóléti támogatásokat. Ezt követően a kormányzat megduplázta, vagyis nyolcmilliárd forintra emelte ezt a támogatási formát.

– Félreértés ne essék, mi nem Brüsszel ellen, hanem a magyar érdekekért harcolunk. A saját érdekeink képviseletét nem várhatjuk el másoktól, én még egyetlen olyan francia vagy német politikust nem láttam, aki a magyar érdekekért emelt volna szót Brüsszelben – hangsúlyozta.

A Tranzit-csoport teljesítménye kapcsán a miniszterelnök rámutatott, az ilyen vállalkozások számának gyarapodásával érhető el, hogy magyar cégek adják a gazdaság gerincét. – Nagy öröm, hogy a Tranzit-csoport húslibában piacvezető, ez a teljesítmény is mutatja, hogy lehetséges száz százalékban magyar terméket száz százalékban magyar cégnek exportálni olyan kényes piacokra is, mint Németország, Nagy-Britannia vagy éppen Oroszország. Ezeken a piacokon bírni kell a versenyt, nem számít más, mint a minőség, a szállítási határidő és az ár – hangsúlyozta.

Kiemelte, a Tranzit-csoport kiemelt és pontos adófizető, tavaly 1,25 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe. Úgy vélte, a cég büszke lehet teljesítményére, megérdemli az országos figyelmet.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője közölte, a Tranzitker munkahelyteremtő beruházásaival együtt 1800 új munkahelyet sikerült teremteni a térségben, a támogatásokkal megőrzött munkahelyek száma pedig plusz háromezer volt.

Szabó Miklós, a Tranzit-csoport tulajdonosa kifejtette, az 1990-ben alakult, száz százalékban családi tulajdonú vállalkozásuk 23 év alatt vált a víziszárnyaspiac meghatározó tényezőjévé. Az európai húslibapiacból 40 százalékot mondhatnak magukénak, pecsenyekacsában pedig 20 százalék a részesedésük. Emlékeztetett, Magyarországon a baromfi a meghatározó hústermelési ágazat, az 1,5 millió tonnányi termelésből 700 tonna a baromfi.

Cégcsoportjuk a víziszárnyas vertikum teljes egészét lefedi, törzstenyészettől a továbbfeldolgozott termékek előállításáig mindent saját cégeik végeznek. A Tranzit-csoport éves forgalma 30 milliárd forint. Közel ezer főt foglalkoztatnak, 42 állatnevelő-telepük, saját takarmánykeverőjük van, több vágóhíddal is rendelkeznek. A következő években összesen 3,5-4 milliárd forintos új beruházást terveznek. Az új üzem egy műszakos termelés esetén 400, két műszakosban 600 embernek ad munkát.

A hazai kis-és középvállalkozói szektort segíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja is. A második negyedévtől várható a hiteligények felfutása – mondta Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója a Privátbankár.hu február 26-i budapesti szakmai konferenciáján. AZ MNB igazgatója kiemelte: a növekedési hitelprogram (nhp) tavalyi első szakaszával összevetve időarányosan „jól állnak\" a hitelkérelmek befogadásával a bankok.

A jegybank első növekedési hitelprogramja keretében folyósított 700 milliárd forint hitel 0,2-0,5 százalékponttal növelte a GDP-t, ehhez jön a másik keret mintegy 500 milliárd forintja, amelynek további 0,2-0,6 százalékpontos lehet a hatása – mondta korábban az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezetője.

A programmal egyértelműen a kisebb vállalkozások kerültek előtérbe: a folyósított hitelek 70 százalékának összege 50 millió forint alatt maradt, a kis- és középvállalkozások számára ez jelentős kamatcsökkenést hozott, ami megtakarításként jelenik meg náluk – nyilatkozta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Emellett a januári finomhangolás során könnyítették a vállalkozások részvételét a programban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.