Új lakossági államkötvényt dob a piacra az ÁKK

Bónusz Magyar Államkötvény néven négy- és hatéves futamidejű állampapír értékesítését kezdik meg.

KG
2014. 03. 12. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁKK szerdai tájékoztatása szerint a kötvény kamatbázisa a 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, melyhez a négyéves kötvény esetében 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2,5 százalékos kamatprémium adódik. A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot. Az ÁKK az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de vállalati befektetők is vásárolhatnak belőle. A vásárlók köre az ÁKK tájékoztatása szerint belföldi és külföldi természetes személyek, valamint belföldi jogi személyek és szervezetek, törvényben meghatározott intézményi befektetői kör kivételével.

A 2018/N és 2020/N elnevezésű Bónusz Magyar Államkötvény 2014. március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki értékesítésről is folynak egyeztetések.

Az ÁKK szándéka szerint az új kötvény a futamidőt és a kamatozás módját tekintve is alternatívát nyújt a befektetőknek az eddigi lakossági papírokhoz képest. A három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A BMÁK kötvény kamatbázisa megegyezik a kamatmeghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik hozzá a négyéves kötvénynél az 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél a 2,5 százalékos kamatprémium – ismerteti a közlemény.

A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42 százalék (az éves kamat 4,89 százalék). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72 százalék lesz az időarányos kamat (az éves kamat mértéke 5,64 százalék). A Bónusz Magyar Államkötvényeket az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján, első körben 100-100 milliárd forint mennyiségben hozza forgalomba.

A közlemény szerint az adósságkezelő kiemelt célja, hogy a pénzügyi tudatosságot erősítse a lakossági befektetőkben, ezért igyekszik az akár több éves lejáratú termékek felé orientálni a megtakarítással rendelkezőket. Emellett a kötvény futamideje jól illeszkedik a tartós befektetési számlák (TBSZ) futamidejéhez is, mely lehetőséget ad a befektetéseken elért hozamok adózásának optimalizálására.

Az Államadósság Kezelő Központ 2012 januárjában programot hirdetett a lakosság állampapír-vásárlásainak növelése érdekében. Ennek eredményeként 473 milliárd forintról 2013 év végére 1688 milliárd forintra emelkedett a lakosság által birtokolt, kifejezetten számukra értékesített állampapírok állománya. A lakossági állampapír-állomány 20 százaléka van 3-5 éves kötvényekben, és távlati cél ennek az aránynak, valamint a lakosság államadósságon belüli részarányának minél jelentősebb növelése – olvasható az ÁKK közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.