Hova tűnt a magyar infláció?

A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

WL
2014. 04. 11. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH adatai szerint az utóbbi egy évben a háztartási energia, a járműüzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszes italok, dohányáruk és szolgáltatások drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok közlésekor elmondta: a szolgáltatások árának emelkedését elsősorban a repülőjegyek drágulása okozta, de például drágább lett vidéken a taxiközlekedés és országszerte nőtt a kulturális és oktatási szolgáltatások ára is. Kitért arra is, hogy az újabb rezsicsökkentés keretében végrehajtandó gázár-csökkentés hatása részben már az áprilisi, de főképp a májusi inflációs adatokban lesz tetten érhető.

 

Londoni pénzügyi elemzők arra számítottak, hogy a februári 0,1 százalék után kissé gyorsulhatott, de továbbra is jóval 1 százalék alatt maradt az éves összevetésű magyarországi infláció márciusban. Ezzel szemben az előző havival megegyező szinten maradt a fogyasztói árak éves növekedési üteme, míg januárban gyakorlatilag nem változtak az előző év azonos hónapjához képest.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke márciusban 0,1 százalék volt az előző hónaphoz, és 2,7 százalék az előző év azonos időszakához képest. A havi maginfláció februárban 0,1 százalék csökkenést mutatott, de az éves összevetésű mutató márciusban alacsonyabb volt az előző havi 2,8 százaléknál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: az alacsony infláció nemcsak az egyszeri kormányzati intézkedések és a szerencsés külső hatások eredménye. A magyar gazdaságot is rendkívül mérsékelt árdinamika jellemzi. Az alacsony infláció a jövedelmek értékállóságának megőrzésével segíti a belső fogyasztás élénkülését, és kiszámítható üzleti környezetet teremt a vállalkozások számára is.

 

Hosszú távon kulcsfontosságú, hogy az inflációs várakozások is mérséklődtek, ami hozzájárul a tartós árstabilitáshoz. A belső kereslet élénkülésével, az egyszeri hatások megszűnésével az infláció várhatóan mérsékelten emelkedik, jelentősen elmarad a jegybank 3 százalékos középtávú céljától.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index februárhoz képest a teljes kosárra számított indexszel megegyezően, 0,2 százalékkal emelkedett, míg 2013 márciusával összehasonlítva 0,3 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint. Egy hónap alatt – 2014. februárhoz viszonyítva – az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Nőtt a tej (1,8 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya és a friss zöldség és gyümölcs (0,8 százalék) ára.

Csökkent azonban az étolaj (2,9 százalékkal), a tojás (1,4 százalékkal), a sertéshús (1,2 százalékkal) és a liszt (1 százalékkal) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt: 0,6 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

Átlag felett, 0,5 százalékkal nőtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára. Ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal kerültek többe. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék), a szolgáltatások (0,2 százalék), valamint a szeszes italok, dohányáruk (0,1 százalék) körében, miután a tömény italok 0,4, a dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül a liszt ára 19,2 százalékkal, az étolajé 14,8 százalékkal, a cukoré 13,7 százalékkal, a tojás 10,8 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 4,0, a kenyéré pedig 3,3 százalékkal csökkent. Drágult viszont a sajt 10,6 százalékkal, a tej pedig 11 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt a dohánytermékek árának 18,1 százalékos emelkedése miatt, míg a szeszes italok ára alig változott.

A szolgáltatások 1,8 százalékkal drágultak tavaly március óta, ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. A lakás karbantartása viszont 4,1 százalékkal kerül többe, a távolsági utazás 7,5 százalékkal, a vidéki taxi 8,3 százalékkal, a színházjegy 6,3, az oktatási szolgáltatás 3,1 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt – 1,1 százalékos –, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 10 százalékkal; ezen belül a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. márciushoz viszonyítva.

Az Európai Unió 28 tagországában 2014. februárban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. februárban. Bulgáriában és Cipruson csökkentek leginkább az árak, míg a legnagyobb drágulás Máltán és Finnországban következett be.

Ismét meglepetést okozott, hogy a várakozások alatt maradt a márciusi áremelkedés üteme Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint, aki elmondta, éves alapon 0,3 százalékot vártak. Az alapinflációs folyamatok visszafogottságára utal az is, hogy a maginflációs mutató is csökkent – mondta. Lassú, visszafogott emelkedéssel szerinte az év végére 2 százalék közelébe gyorsulhat a mutató, de így is jóval a 3 százalékos cél alatt marad. Hozzátette: éves átlagban az infláció nem fogja elérni az 1 százalékot sem, ezért várhatóan lefelé módosítják az Erste előrejelzését. Nyeste Orsolya szerint havi szinten az eltérés oka az lehetett, hogy a ruházati cikkek és a szolgáltatások drágulása visszafogottabb volt. Éves összevetésben csökkentek az élelmiszer- és a háztartási energia árai, ez utóbbiban jelentős a rezsicsökkentések hatása, de a benzin is olcsóbb lett.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a vártnál alacsonyabb márciusi inflációs adat döntő részben az élelmiszerárak visszafogott emelkedésére vezethető vissza. A szakértő úgy véli, áprilisban még hasonlóan alacsony maradhat az infláció, elsősorban az újabb rezsicsökkentés hatására, majd nyár végéig enyhén emelkedhet a mutató, de még egy százalék alatt lesz. Az év végére viszont nagyobb ugrásra számít amiatt, hogy a tavalyi rezsicsökkentések hatása kikerül a bázisból, így az év utolsó hónapjaiban 2-3 százalék közé kerülhet a fogyasztói árindex. Jövőre 3 százalék körüli inflációra számít a Raiffeisen elemzője. Török Zoltán az alacsony infláció, valamint a forint erősödése alapján jó esélyt lát arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank áprilisban további 10 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.