Nincs elég pénz a brüsszeli kasszában?

Brüsszel a hazánkból benyújtott fizetési kérelmeket az új magyar „ügy” nélkül sem tudta volna időben teljesíteni.

2014. 04. 30. 3:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője lapunknak elmondta: volt már rá példa, hogy a költségvetés nem tudta rendezni a kifizetéseket. Azaz: nem egyedüli eset, hogy átmenetileg nincs elegendő pénz a támogatások finanszírozására.

A politikus ezzel együtt hangsúlyozta, ideiglenes hiányról van szó, egyetlen fejlesztési alap sincs veszélyben, minden elnyert támogatást kifizet Brüszszel. A háttérben az állhat, hogy az Európai Unió a fejlesztési pénzeket nem egy folyószámlán kezeli, ahonnan bármikor leemelheti a tagállamok benyújtott számláinak kiegyenlítésére szolgáló összeget, hanem bizonyos alapokban lekötve tartja azokat. Így amíg az ilyen lekötési határidő lejár, állnak a kifizetések. A pénzhiány természetesen nem csak bennünket érint, más tagállamok esetében is késnek a kifizetések.

Az intézményrendszeri átalakítással kapcsolatos brüsszeli aggodalmakról a képviselő elmondta: a hétfőn nyilvánosságra került bizottsági levelet hosszú egyeztetés előzte meg. A változtatási szándékáról a kormány azonnal értesítette Brüszszelt, azóta pedig folyamatos az egyeztetés a két fél között.

– Az Európai Bizottságban szeretnek mélyrehatóan tájékozódni, ezért kértek újabb információkat a közreműködő szervezetek átalakítása kapcsán. Brüsszel most arra a kérdésre vár választ Magyarországtól, hogy a pénzek elszámolását ezen rendszeren belül átláthatóan tudja-e biztosítani – hívta fel a figyelmet.

A hazai modell egyébként nem számít egyedinek, a tagállamok közt számos hasonlóan működő fejlesztési intézményrendszert találni. Sőt, 2004 és 2006 között Magyarországon is a központi irányítás helyett minisztériumi hatáskörben döntöttek a pénzekről.

– A központosítás 2007 után lépett életbe azzal, hogy létrejött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és ide szerveztek ki minden fejlesztéspolitikai feladatot. A rendszer hibája azonnal jelentkezett, a pénzek lehívása az egész pályázati időszakban akadozott – emlékeztetett Pelczné Gáll Ildikó.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer kialakításáról a tagállamoknak önállóan kell gondoskodni, nincs egy modell, amit követni kellene. A rendszernek ugyanakkor akkreditációs folyamaton kell átesnie, ez után hagyja jóvá a bizottság a működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.