Hat százalék feletti a reálbér-növekedés

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 800 forint volt.

MD
2014. 05. 22. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM azt írja, a 2014. január–márciusi időszakot tekintve a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a nemzetgazdaságban közfoglalkoztatással együtt 229 800 forint volt. A vállalkozásoknál foglalkoztatottak átlagosan 246 600, míg a közszférában – a közfoglalkoztatottakat nem számítva – dolgozók 231 800 forintot kerestek. A vállalkozásoknál a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 5,5 százalékkal, a közszférában pedig 9 százalékkal növekedtek átlagosan, mindkét esetben a közfoglalkoztatottak nélkül számítva.

A KSH január–februári időszakról szóló jelentésében azt közölte áprilisban, az átlagkeresetek 1,3 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 226 600 forintot.

 

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január–decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.

A havi adatokat tekintve, az év harmadik hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 236 200 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 2,8 százalékkal magasabb az előző évi adathoz viszonyítva. A nettó bér – amely 154 700 forintot tett ki – szintén 2,8 százalékkal emelkedett 2013 márciusához képest.

Az év harmadik hónapjában mért, rendkívül alacsonynak mondható 0,1 százalékos inflációval számolva 6,3 százalékos reálkereset-növekedést láthatunk márciusban az elsődleges munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatottak létszámarányának növekedését is számítva az átlagos reálbér-emelkedés 2,7 százalékos.

A versenyszektorban emellett jelentős mértékű, régen nem tapasztalt, több mint 52 ezres létszámbővülés ment végbe márciusban egy év alatt. A versenyszektor növekvő munkakereslete a gazdasági konjunktúra élénkülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhető.

 

 

A reálbérek folyamatos emelkedése mellett a kormány egyik fő célja, hogy tartósan 4 millió felett tartsa a foglalkoztatottak számát, a munkanélküliséget pedig – az úgynevezett súrlódásos munkanélküliség szintjére – 4 százalék alá csökkentse – zárul az NGM közleménye.

A KSH csütörtökön kiadott gyorsjelentéséből kiderül, márciusban a bruttó átlagkeresetek 2,8, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A családi adókedvezmény nélkül számított nettó keresetek a bruttóval azonos mértékben emelkedtek, mivel a kereseteket terhelő adó- és járulékterhelés szabályai nem változtak. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt 6,4 százalékos keresetnövekedés érvényes volt az első negyedévre is a múlt év azonos időszakával összevetve. Miután a márciusi éves infláció csak 0,1, az első negyedévi pedig 0 százalékos volt, a reálkeresetek is a nettó bérekkel azonos mértékben nőttek, amit a családi adókedvezmények hatása tovább erősített.

A vállalkozásoknál alkalmazottak bruttó és nettó keresete – a közfoglalkoztatottakat nem számítva – 5,5 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 8,9 százalékkal nőtt márciusban, illetve 5,5 és 9 százalékkal az első negyedévben.

Márciusban a vállalkozásoknál foglalkoztatottak havi bruttó keresete 259 ezer forint volt, amiből a prémiumjutalom és egyéb egyszeri juttatás nélkül számolt rész 233 ezer forintot tett ki, 4,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a 26 ezer forint nem rendszeres kifizetések pedig 19,6 százalékkal nőttek.

Az iparban 4, az építőiparban 3,2, a mezőgazdaság, erdészet, halászat terén 7 százalékkal nőttek a bruttó keresetek egy év alatt és 254, 178, illetve 168 ezer forintot tettek ki. A pénzügyi-biztosítási szektorban, ahol hagyományosan a legmagasabbak a bérek, márciusban 536 ezer forint volt az átlagkereset, 10 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A költségvetési szférában a 8,9 százalékos növekedés 232 ezer forintos átlagkeresetet jelentett.

Az oktatásban 19,6 százalékkal magasabb béreket fizettek ki, mint tavaly márciusban, ez átlagosan 238 ezer forint volt. A KSH szerint az egészségügyben 135 ezer forint volt a márciusi átlagkereset, 10,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

2014 első negyedévének végén a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 230 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült. A költségvetési szférában az erre jogosultak átlagosan 10 400 forintot, a nonprofit szervezeteknél 9900 forintot kaptak ezen a címen.

A közfoglalkoztatottak létszáma 209 ezer fő volt márciusban, 127 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt, és átlagosan 77 ezer forint volt a teljes munkaidőre járó bruttó kereset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.