Megérte átállni az új kasszákra

Az adószakértő szerint bizonyosnak tűnik, hogy számos kereskedő gyakrabban használja a kasszáját.

Jakubász Tamás
2014. 05. 30. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részleteket vizsgálva még egyértelműbb a folyamat azokban a kereskedelmi ágazatokban, amelyeknél a hatósági tapasztalatok szerint – a korábbi időkben – jelentős volt a feketézés. Idesorolható például az élelmiszer- és a ruhakereskedelem, valamint a használt cikkek értékesítése. A minisztériumi közlés szerint e területek szereplői az első három hónapban 17 milliárddal több áfát róttak le, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az érték igencsak markáns, megközelítőleg harmincszázalékos emelkedést mutat.

A változás hátterében több tényező is meghúzódhat – nyilatkozta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint az értékek megugrásában szerepet játszhatott a reálbérek növekedése, a gazdaság és a fogyasztás bővülése, miként – nyilvánvalóan – az online pénztárgépek bevezetése is.

Bizonyosnak tűnik, hogy számos kereskedő gyakrabban használja a kasszáját, több ügylet után állít ki nyugtát, azaz a korábbinál nagyobb összeget vall be az adóhivatalnak – mondta. Hozzátette: érvényesül tehát az új rendszer lélektani hatása, az ellenőrzéstől, a lebukástól való félelem. Az egykor az adóhatóság elnökhelyetteseként dolgozó szakember úgy vélekedett, hogy az értékek a kereskedelem tisztulására utalnak, a folyamat még jó ideig eltarthat.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint hiábavalóság azt várni, hogy a feketézés eltűnik, az illegális értékesítés ugyanakkor a mostaninál jóval szűkebb keretek közé szorítható. Ehhez azonban az is szükséges, hogy az adóhivatal megfelelő ellenőrzéseket végezzen, s a vizsgálatok eredményét, tapasztalatait megfelelően közzé is tegye. Feltételezhető ugyanis: egyelőre csupán attól tarthatnak egyes gazdasági szereplők, hogy a hatóság idővel észreveszi a hiányosságokat. A visszatartó erő csak akkor érvényesül a későbbiekben is, ha a feltevést a gyakorlat alátámasztja, azaz a hivatal kiszűri, megbünteti a fekete- és szürkezónába tartozó kereskedőket, s ezt – helyes formában – nyilvánosságra is hozzá.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.