London szerint hasítunk

Az európai felzárkózó térség piacai jól teljesítettek az elmúlt hónapban. Magyarországot dicsérik az elemzők.

KG
2014. 06. 18. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a ház havi helyzetértékelését ismertetve kimutatta, hogy a régió tőzsdei árfolyamai az utóbbi egy hónapban – helyi valutaértéken számolva – átlagosan 5 százalékkal emelkedtek. A ház elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy ennek fő hajtóereje az orosz részvényárfolyamok 7 százalékos erősödése volt. Ebben elsősorban a keményebb nyugati szankciókkal kapcsolatos piaci félelmek enyhülése tükröződik, és a részvényindexek csak az év korábbi szakaszában tapasztalt veszteségeket hozták be.

Ráadásul a felzárkózó európai gazdaságok részvénypiacai az év eddigi időszakában gyengébben teljesítettek, mint más feltörekvő régiók, illetve a fejlett ipari térség tőzsdéi – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban előretekintve több ok is van a „viszonylagos derűlátásra” a közép-európai – a magyar, a cseh és a lengyel – részvény- és devizapiaci teljesítményekkel kapcsolatban. E három gazdaság növekedési kilátásai javulnak, és – Magyarország kivételével – a mindenkori 12 havi visszatekintésű tőzsdei árfolyamnyereség-ráták, valamint a helyi valuták effektív reálárfolyamai hosszú távú átlagaik alatt járnak. Emellett a folyómérleg-egyenlegek hiánya csekély, illetve Magyarország esetében az egyenleg többletet mutat. Ez utóbbi két tényező a Capital Economics szerint várhatóan támogatást nyújt a térségi valutáknak, és ennek alapján a ház e valuták erősödésével számol az euróhoz képest.

A cég előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

Az orosz gazdaság kilátásai ezzel szemben „komorak”, mivel az újabb orosz–ukrán „földgázháború” teremtette bizonytalanság és az ukrajnai válság általánosságban is terheli a befektetői hangulatot. Emiatt a Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy az idei év végéig az orosz részvényárfolyamok ismét lefelé indulnak és a rubel is gyengülni fog.

A ház prognózisa szerint a rubel az orosz jegybank által használt dollár–euró árfolyamkosárhoz mérve 2014 végéig 44,50-re, 2015 végéig 45,50-re gyengül a 40 rubel körüli jelenlegi szintekről. A cég szerint ebben a környezetben az orosz hazai össztermék (GDP) az idén legfeljebb stagnálni fog.

 

Más nagy londoni házak az orosz gazdaság idei egész évi recesszióját sem zárják ki. A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett legutóbbi felülvizsgált előrejelzésében azt jósolta, hogy az orosz GDP-érték az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal bővül. A Moody’s azonban az ukrajnai válság súlyos eszkalálódásának és keményebb nyugati szankciók érvényesítésének esetére negatív forgatókönyvet is kidolgozott. Ennek alapján az orosz gazdaság teljesítménye az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott GDP-visszaesés mértéke a cég e forgatókönyve szerint elérné a 2009-es pénzügyi válság idején mért orosz teljesítményzuhanás kétharmadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.