Mennyi pénzt kaphatnak vissza a devizahitelesek?

A Bankmonitor megtippelte, mekkora összeg visszafizetésére számíthatnak a devizahitelesek.

MNO
2014. 06. 19. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bankmonitor kiszámolta, hogy pontosan mennyit is nyerhet egy svájcifrank-hiteles a fenti döntés következtében. A portál 7 millió forintos, svájci frankban 20 évre felvett hitelt vett alapul, melyre 2007 januárjában szerződtek le (ekkor egy frank 156 forintot ért). Ha forintban vették volna fel a hitelt, az azt jelenti, hogy a forinthiteles máig 600 ezer forinttal fizetett kevesebb törlesztőt és 3,3 millió forinttal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása (hiszen a devizaárfolyam kedvezőtlen hatása nem befolyásolta), azaz összességében 3,9 millió forinttal járt jobban.

Ezt az összeget ugyanakkor nem kapja vissza az adós. A Kúria döntését számításba véve átlagosan 4 százalékos árfolyamrést alkalmaztak a bankok, mely összességében 300 ezer forint körüli kedvezőtlen hatást generált az adósoknak. Az indokolatlan kamatemelés mértéke bankról bankra különbözni fog.

A Bankmonitor számításában 2 százalékpontos nem indokolható kamatemelést vettek figyelembe, mely 900 ezer forint negatív hatást generált az átlagos (fent leírt) hitelfelvevő számára. A két tényező összesen 1,2 millió forintot képvisel, melyből az elmúlt öt évben keletkezett rész 980 ezer forintot tesz ki. Ez azért fontos, mert a hatályos jogszabályok értelmében az öt évnél korábbi követelés elévül, azaz 980 ezer forint a kalkulált banki visszatérítés összege.

A példában szereplő adós, aki 7 millió forintot vett fel 2007 elején, ma a kedvezőtlen devizamozgásoknak köszönhetően 9,2 millió forint tartozással rendelkezik. De hogyan is kaphatja ő vissza ezt a 980 ezer forintot, aktuális hiteltartozásának 11 százalékát? A portál szerint mindezt az adósságból fogják leírni, ennek pedig egyenes következménye lesz, hogy nagyságrendileg 11 százalékkal csökkenni fog a havi törlesztési kötelezettsége. Ugyanakkor bankonként eltérő mértékű lesz a visszatérítendő összeg a fentiekben az „átlagos” hitel esetében próbálták meg számszerűsíteni a visszafizetési kötelezettséget.

A portál számításai szerint a fenti két tényező a forint- és a devizahitelek közötti különbségnek csupán az egyharmadát indokolja. A kétharmad teljes egészében az árfolyam kedvezőtlen változásának tulajdonítható. Akkora a különbség a két hitel között, hogy az egyharmadnyi különbség visszafizetése után fennmaradó összeg is horribilis, amit szinte biztos, hogy nem fog a bankokra hárítani a kormányzat, hiszen ennek a jogalapja nincs meg és nem fogja teljes mértékben önmaga az állam sem átvállalni – írja a Bankmonitor.

Emellett a portál szerint a végtörlesztéssel élőknél nem várható újabb kedvezmény, hiszen ők lényegesen a piaci árfolyam alatt törlesztettek, tehát komoly kedvezményt kaptak. Azt is írják: nem tartják elképzelhetőnek, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezése ne járjon együtt a nem fizetők szankcionálhatóságának visszaállításával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.