Varga Mihály óvatos duhaj

A tárcavezető célként jelölte ki, hogy egy-egy nagy cég a felsőoktatásnak is részévé váljék, például úgy, mint a győri „Audi-tanszék”.

GB
2014. 06. 02. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakított minisztériumi struktúrával és új, valamint régi-új miniszterekkel indul az Orbán-kormány újabb négy éve. Varga Mihály továbbra is a stratégiailag fontos nemzetgazdasági tárcát viszi majd. Elképzelések máris vannak, a miniszter például korábban arról beszélt, célja a jövedelemtípusú adók tovább csökkentése és a jövedéki adók emelése.

A Ma reggel hétfői adásában a tárcavezető minisztériuma legfontosabb feladatának mondta megtalálni azokat a pontokat, amelyekkel a gazdaság egy magasabb növekedési szintre tud állni, elkészíteni egy olyan ipar-, gazdaságfejlesztési programot, amely az ország adottságait is figyelembe véve kijelöl néhány olyan ágazatot, ahova a hazai és az uniós programokat lehet koncentrálni.

Az elmúlt években felnőttek olyan iparágak, amelyek jelentősen hozzá tudtak járulni a gazdaság stabilizációjához, növekedéséhez – hangsúlyozta a miniszter, aki ezek közül az M1 reggeli műsorában kiemelte az exportteljesítményt meghatározó jármű- és az ehhez épülő elektronikai ipart, valamint az ország fekvését kihasználó logisztikai ágazatot. Emellett vannak hagyományosan jól teljesítő területek (orvosiműszer-gyártás, vízbáziskezelés, élelmiszeripar, turizmus), ezeket kell aztán úgy összerendezni, hogy ha egy forint uniós támogatást beleteszünk a rendszerbe, az minél nagyobb hozzáadott értéket állítson elő az országban – tette hozzá.

Az országban egyre inkább jellemzővé válik, hogy a nagyvállalatok nem szigetszerűen működnek, hanem beszállítókat keresnek, vagy segítenek egy cégnek beszállítóvá válni, amihez természetesen a magyar állam is ad támogatást – emelte ki Varga. Az esztergomi Suzuki-gyár esetében például már 50 százalék felett van a magyar beszállítás aránya, így a mostani beruházásoknak is időt kell adni a magyar ipar beépüléséhe, és legalább ilyen fontos, hogy egy-egy cég a felsőoktatásnak is váljék részévé, ahogy a győri egyetemen van már például „Audi-tanszék” – hangsúlyozta a tárcavezető. A hozzáadott érték magasabb szintre emelése irányába szeretnék elvinni a Magyarországon megtelepedett multikat a stratégiai megállapodásokban, a cél, hogy ne csak a létszámnövelő, alacsony szakképzettséget igénylő ágazatokban, hanem a magasabb hozzáadott értékű területekre is jöjjenek a befektetések.

Miután az is egyértelmű, hogy egy-egy nagyvállalatnak nagyon komoly húzó hatása van az adott területre, cél az is, ezek az új, Magyarországra készülő beruházások olyan területekre érkezzenek, ahol magas még a munkanélküliség, és szükség van a gazdasági fejlettséget növelni. A tárca egyébként több nagy céggel is tárgyal ilyen invesztíciókról, Varga Mihály azonban óvatos duhajként még nem mondott neveket, szerinte ugyanis csak akkor érdemes pezsgőt bontani, amikor az első, nálunk készült termék legurul a futószalagról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.