Úgy tűnik, bevált az e-útdíjrendszer

Enyhül a szigor; a jövőben eltörölhetik a technikai okokból kirótt büntetéseket.

2014. 07. 01. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az e-útdíj első évét állami szereplők és hazai vállalkozások együttműködése tette sikertörténetté – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter abból az alkalomból, hogy a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek éppen egy éve, tavaly július elseje óta fizetnek használatarányos díjat Magyarországon.

A rendszer kiépítésére a 42 milliárdos költségvetési forrásból 36 milliárdot használtak fel. Az idei év első hat hónapjára tervezett 75 milliárd forintos elvárás június 22-én teljesült, a végleges adat meghaladja majd a 79 milliárd forintot is – emelte ki Seszták Miklós. A fuvarozói érdekképviseletek a díjfizetési rendszer további finomhangolását kérik a kormánytól – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára. Legfontosabb kérésük az úgynevezett amnesztiarendelet megalkotása. Az új rendelkezés lényege, hogy visszamenőleg kedvező elbírálásban részesüljenek azok a fuvarozók, akik nem akartak bliccelni, de megszegték a díjfizetési szabályokat. A főtitkár példaként elmondta, hogy vannak olyan határkelők, ahol nem lehet viszonylati jegyet vásárolni, ezért a fuvarozóknak az első automatáig jegy nélkül kellett eljutniuk.

Azokat a gépkocsikat, amelyeket ezen a szakaszon ellenőriztek, megbírságolták, noha utólag a teljes szakaszra megváltották a díjat.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a kabinet olyannyira hajlik a változtatásra, hogy már a kormány előtt van a rendelet módosítása, amely eltörli a technikai okból megbírságolt fuvarozókra kirótt bírságot.

A teljes cikket a keddi Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.