Lesz idő megszokni: nem változott az alapkamat

2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács, Matolcsyék egy ideig nem változtatnának.

WL
2014. 08. 26. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, és összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával.

A tanács legutóbb július 22-én csökkentette az alapkamatot, 2,3-ről 2,1 százalékra. A döntést követően a központi bank bejelentette: véget ért a két éven át tartó, összesen 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklus. Matolcsy György MNB-elnök közölte azt is, hogy az intézmény „tartós tartásra”, vagyis arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad. A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

A Reuters hírügynökség múlt heti felmérésén tizenhat elemzőből tizenöt számított kamattartásra, mindössze egy szakember vélte úgy, hogy újabb 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat aktuális szintje összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Az előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat” – olvasható a jegybank kamatdöntéshez fűzött kommentárjában.

A testület várakozása szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság bővülése, azonban a kibocsátás az erősödő gazdasági aktivitás mellett is elmarad potenciális szintjétől, melyet csak a jövő év során közelíthet meg. A belső kereslet élénkülése ellenére külső piacaink elhúzódó kilábalása miatt a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat. A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliségi ráta az év eleje óta stagnál.

A tanács előrejelzése szerint a hazai reálgazdasági és munkapiaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, vagyis az alacsony infláció tartósan fennmaradhat. A konjunktúra élénkülésével a belső kereslet oldaláról érkező dezinflációs nyomás azonban fokozatosan gyengül, így az infláció az előrejelzési horizont végéig elérheti az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli értéket.

A közlemény arra is kitér, hogy a nemzetközi befektetői hangulat némileg romlott az elmúlt hónapban, főként a kiéleződő geopolitikai konfliktusok, illetve a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások módosulásának hatására. A hazai pénzügyi eszközök kockázati felárai azonban érdemben nem változtak, a forint árfolyama – jórészt a régiós devizákkal együtt – gyengült.

A Monetáris Tanács szerint Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. Az ország kockázati megítélését javíthatja az MNB önfinanszírozási koncepciója is. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője szerint „a két évig tartó kamatcsökkentési ciklus lezárása után a várakozásoknak megfelelő kamatdöntéssel az MNB Monetáris Tanácsa kamattartási ciklusba kezdett. A makrogazdasági folyamatok lehetővé teszik a jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szinten tartását. A magyar kamattartási ciklus hosszát alapvetően az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank reakciói befolyásolják” – áll a Nézőpont Intézet munkatársának keddi gyorselemzésében.

„Matolcsy György MNB-elnök tartós tartásra vonatkozó iránymutatását a vezető jegybankok jelenlegi magatartása támogatja. Amennyiben az inflációs és a pénzügyi stabilitási folyamatok jelentősen nem változnak, lehetséges a laza monetáris kondíciók fenntartása” – véli Pesuth.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.