Véget ért a kamatcsökkentési ciklus

A monetáris tanács közleménye szerint az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja.

KA
2014. 07. 22. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB „tartós tartásra”, vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi 2,1 százalékon marad – mondta Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Hozzátette ugyanakkor: a monetáris tanács nem zárja ki, hogy – ha az alapfolyamatok indokolják – ismét kamatcsökkentési ciklust nyisson, de ez most nem látszik reálisnak.

Az MNB 24 hónapos kamatcsökkentési ciklusa az elmúlt két évben összesen 1,1 százalékponttal emelte a gazdasági növekedést Magyarországon, és 64 milliárd forinttal mérsékelte a költségvetés kamatkiadásait 2012 nyara óta – mondta Matolcsy. Az elnök kiemelte: a kamatcsökkentési ciklus segítette azt is, hogy tavaly kikerüljön az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól az ország, és a következő években 300 milliárd forinttal csökken az államadósság finanszírozási terhe. Az MNB becslése szerint a kamatcsökkentések két év alatt összesen 1,1 százalékponttal emelték az éves infláció átlagos értékét, a kamatcsökkentések nélkül az idei infláció számottevően negatív tartományba, mínusz egy százalék közelébe süllyedhetett volna – mondta Matolcsy.

 

 

Matolcsy György kiemelte: véget ért egy időszak, a kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött. Magyarországon ilyen hosszú ideig tartó folyamatos lazítási ciklusra és ilyen alacsony kamatszintre még nem volt példa a rendszerváltás óta, sőt, a globális jegybanki világban is alig van rá példa.

Az MNB elnöke az előfeltételek közé sorolta, hogy 2010-ben Magyarország sikeres makrogazdasági fordulatot hajtott végre, 2011-ben az államháztartási hiány a magánnyugdíjpénztári vagyon beszámítása nélkül is 3 százalék alá, 2,94 százalékra csökkent, majd 2011-2012-ben megállt az államadósság növekedése. 2013 végén növekedési trendforduló zajlott le a magyar gazdaságban, ez is segítette a kamatcsökkentési ciklus fenntartását – emelte ki Matolcsy György.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ra még a 2012-ben hivatalban lévő jegybanki vezetés 203 milliárd forintos veszteséget vetített előre a jegybank mérlegében, az új, 2013 tavaszán hivatalba kerülő vezetés viszont „mérlegfordulatot” hajtott végre, a veszteség helyett nyereséget ért el.

Matolcsy György kitért arra, hogy megvalósult a monetáris transzmisszió: az MNB által képviselt „monetáris politika úgy hatott, ahogyan annak hatnia kellett”, vagyis mérsékelte a banki kamatokat. A lazítási ciklus a magánszféra hitelterheit több 100 milliárd forinttal csökkentette, mivel a meghatározó lakossági és vállalati banki hiteltermékekben 450-550 bázispont körüli kamatmérséklődést eredményezett. Emellett az MNB a kamatcsökkentés és más eszközei révén az átlagos referenciahozamokat közel 400 bázisponttal csökkentette, így hosszabb távon Magyarország forintban kibocsátott állampapírjai után a kamatkiadásokat évente mintegy 300 milliárd forintos összegben mérsékelte – fűzte hozzá az elnök.

Bártfai-Mager Andrea, a monetáris tanács külső tagja emlékeztetett arra, hogy már 2012 augusztusa előtt is lett volna lehetőség a kamatcsökkentési ciklus megkezdésére, hiszen a fiskális fordulat már korábban lezajlott, de 2012 augusztusában adódott az a lehetőség, hogy a külső tagok kezdeményezésére elinduljon a kamatcsökkentés.

A külső tagok jól érzékelték a folyamatokat, majd később az új vezetés hivatalba lépése után már a szakmai közeg is elfogadta a kamatcsökkentés létjogosultságát, amelynek során végig konzervatív, szakmai szemlélettel hozta meg döntéseit a monetáris tanács – mondta Bártfai-Mager Andrea.

Az MNB kedd délutáni sajtótájékoztatója előtt kiosztott közlemény szerint „az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja”. A monetáris tanács megítélése szerint előretekintve a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntartásának irányába mutatnak.

A tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés (azaz a GDP tényleges és potenciális mértéke közötti különbség) a monetáris politika horizontján fokozatosan záródik. A monetáris tanács úgy véli, a kamatpálya aljával kapcsolatos bizonytalanság megszüntetése a lazítási ciklus lezárását indokolta, az árstabilitás középtávú elérése pedig további 20 bázispontos kamatcsökkentést tett szükségessé.

Kérdésekre válaszolva Balog Ádám, az MNB alelnöke elmondta: továbbra is az a jegybank álláspontja, hogy a devizahiteleseket megsegítő csomag első törvénye 700-900 milliárd forint körüli összegben terhelheti meg a magyarországi bankrendszert.

Arra a kérdésre, hogy az MNB a leendő perekben milyen szakmai segítséget nyújt akár a bankoknak, akár az állami intézményeknek, Matolcsy György kiemelte: az MNB a szakmai hátterére és adatbázisaira alapozva mind az állami intézményeknek, a bíróságoknak, de egyúttal a Magyar Bankszövetségnek, illetve egyedi banki kérésekre a hitelintézeteknek is megadja a szakmai támogatást.

Mint arról korábban beszámoltunk, újabb történelmi mélypontra, 0,2 százalékponttal, 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács kedden. A döntés meglepte az elemzőket.

Erősödni kezdett a forint, miután az MNB kedden délután bejelentette, hogy véget ért kétéves kamatcsökkentési ciklusa. Míg egy órával korábban, a 20 bázispontos kamatvágás hírére gyengült a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben, délután háromra már jelentősen erősödött.

A kamatvágás után közvetlenül az euró árfolyama elérte a 310 forintot, de miután az MNB bejelentette, hogy vége az enyhítési ciklusnak, már 307,87 forintra csökkent az árfolyam. A dollár jegyzése délután kettő után kevéssel 229,70 forint volt, egy órával később 228,35 forint. A svájci frank jegyzése 254,90 forintról 253,48 forintra, a japán jené 2,2616 forintról 2,2522 forintra változott pár perccel délután három utánra.

Balatoni András, az ING vezető elemzője korábban elmondta: bár kamatvágásra számítottak az elemzők, a gyorsítás meglepő volt, és azt a reálgazdasági környezet szerinte nem indokolta. A szakértő kifejtette: az MNB eddigi kamatdöntései után kiadott közleményeiben óvatosan, konzervatívan fogalmazott. A júniusi inflációs ráta teljes mértékben megegyezett az MNB által várttal, és érdemben nem változtak az inflációs nyomást reprezentáló mutatók sem. A szakértő szerint meg kell várni a jegybanki közleményt, mert „nagy meglepetés” a 20 bázispontos vágás. Balatoni elmondta: a forint árfolyama az egy hónappal ezelőttihez képest gyengébb, a kockázati prémium pedig kissé emelkedett az utóbbi hetekben.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a nagyobb vágás nem konzisztens az MNB óvatosságot hangsúlyozó eddigi kommunikációjával. Úgy vélte, lehet, hogy a jegybank az ősz előtt ki szerette volna használni a rendkívül kedvező globális környezetet. A tőkepiacokat a gyenge nyári aktivitás mellett még az olyan feszültségek, mint az ukrán–orosz konfliktus vagy a gázai események sem tudták megzavarni, alig van volatilitás, népszerűek a kockázatos eszközök – tette hozzá.

A magyar állampapírok tovább erősödtek júliusban az MNB swap tendereinek következtében. A piac egyelőre ignorálta a devizahitelek kivezetéséből a bankrendszer számára adódó jelentős tőkeveszteségek hírét. Továbbra is nagy kérdés azonban, hogy a kivezetéshez szükséges devizakonverzióhoz milyen mértékben járul majd hozzá a jegybank a devizatartalékaiból – mondta. Teljes átváltás esetén az MNB devizatartalékai a kívánatos szint alá is eshetnek, ami fokozhatja az ország sérülékenységét – hívta fel a figyelmet.

Tóth Gergely, a Buda-Cash brókerház elemzője szerint a meglepő döntéshez vélhetően az EKB-tól remélt újabb élénkítő csomag forintprémium-leszorító hatása nyújtott támogatást. A döntés ellenére a kezdeti kisebb kilengés után a forint árfolyama szinte alig mozdult meg – tette hozzá. Szerinte hasonló volt a piaci reakció a török jegybank legutóbbi kamatcsökkentéseinél is a török líra piacán, mely mögött szintén a fent említett logika állhatott.

Az Equilor is arra hívta fel a figyelmet elemzésében, hogy bár az orosz–ukrán konfliktus ismét kiéleződött, ami rontotta a nemzetközi kockázati környezetet, az alacsony hazai júniusi inflációs adat támogatta a sorozatban 24. kamatcsökkentést. Vélhetően az állampapírpiacon mutatkozó erős kereslet motiválhatta a tanácsot – tették hozzá. Az alapkamatot és a határidős kamatláb-megállapodások alapján a piaci szereplők egyre közelebb érzik a kamatvágási ciklus alját. A mostani vágás azt mutatja, hogy a jegybank akár 2 százalék alá is mehet. Az MNB előrejelzése szerint tartósan laza vagy alacsony kamatkondíciókkal is elérhető az inflációs cél az előrejelzési horizont második felében – áll az Equilor elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.