Minden harmadik gyerek után fizettek térítési díjat

Folyamatosan nő a férőhelyek száma, több a gondozónő, de sok közülük a nyugdíj előtt álló szakember.

2014. 08. 06. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 724 bölcsőde közül 306 – az intézmények 42,3 százaléka – szedett térítési díjat 2013-ban – írja a KSH a kisgyermekek napközbeni ellátásáról szóló átfogó elemzésében. Az önkormányzati fenntartású bölcsődék 43, a nonprofit intézmények 35, az egyéb fenntartásúak 28 százalékában kértek gondozási díjat. A bölcsődék 2012 óta tarthatnak igényt az étkeztetési díjon felül beszedhető összegre. Amennyiben a fenntartó települési önkormányzat úgy dönt, hogy bevezeti a gondozási díjat, a befolyt pénzt az ellátási színvonal javítására kell fordítaniuk.


A KSH elemzéséből kiderül: bár minden második gyermek olyan bölcsődébe jár, ahol bevezették a díjat, csak minden harmadik gyermek után kellett fizetni, mivel a kicsik egy része alanyi jogon vagy a család anyagi helyzete alapján mentesült a díjfizetés alól. A térítési díjat szedő intézmények általában jövedelemarányos díjazást vezettek be, így az alacsony jövedelmű családoknak továbbra sem kell fizetniük, a többiek pedig fizetésük függvényében más-más összeget rónak le. A KSH a konkrét összegekről nem ír, de lapunk információi szerint az önkormányzati intézmények még a legmagasabb jövedelmű családoktól is csak maximum 15 ezer forintot kérnek, a legtöbben azonban csak havi pár ezer forintot fizetnek.

A bölcsődei gondozási díj bevezetése jelentős területi különbségeket mutat. Zala megyében kiugróan magas, 81 százalékos a térítési díjat megállapító bölcsődék száma, ugyanakkor Veszprém megyében a 10 százalékos arányt sem érte el ez a mutató. Szintén nagyon alacsony a Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a Békés megyei arány. Csaknem minden harmadik, gondozási díjként befizetett forint budapesti bölcsődében maradt.

A KSH megállapítja: azokban a megyékben, ahol a legnagyobb arányban vezették be a gondozási díjat, átlagos vagy kiemelkedő a gondozásban részesülő gyermekek aránya, ahol pedig kevesebb intézmény kér pénzt, ott az átlag alatti az ellátás igénybevétele.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.