Halasztás és elutasítás a törvényszéken

Négy újabb devizahiteles-pert tartottak ma. Az OTP Ingatlanlízing esetében az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

KG
2014. 09. 15. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség- vagy díjemelést – lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A törvényszék szeptember 30-ára halasztotta az ítélethirdetést a CIB Bank által a törvényi vélelem megdöntése végett az állam ellen indított perben. Szintén szeptember 30-ára halasztották az ítélethirdetést az FHB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni perében, és egyben elutasította a pénzügyi vállalkozás azon indítványát, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió bíróságához. A bíróság végzéssel elutasította a a CIB azon indítványát, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, valamint azt is elutasította, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió bíróságától.

A hétfői tárgyaláson a felperes FHB jogi képviselője kifejtette: az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kontra magyar állam perekben az Alkotmánybírósághoz fordult a törvényszék, vagyis a bíróság „érzékeli”, hogy alkotmányellenes a Kúria jogegységi döntését törvénybe emelő devizahiteles-jogszabály. A jogi képviselő erre a két ügyre tekintettel kérte az FHB Ingatlanlízing perének felfüggesztését. Az alperes magyar állam jogi képviselője ugyanakkor úgy vélekedett, más perre hivatkozva nem indokolt felfüggeszteni a tárgyalást.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Savaria Takarékszövetkezetnek a devizahitel-szerződések ügyében az állam ellen indított keresetét. Az elsőfokú határozatot – amely ellen nyolc napon belül fellebbezni lehet a Fővárosi Ítélőtáblánál – hétfőn hirdették ki Budapesten. A bíróság szűkszavú szóbeli indoklásában elhangzott: a devizahitel-szerződések egyes kérdéseiről szóló 2014. évi XXXVIII. számú törvényben megfogalmazott hét alapelvből – amelyeknek érvényesülniük kell a devizahitel-szerződésekben – a bíróság elsősorban az átláthatóság elvét vizsgálta. Megállapította: sem a Savaria Takarékszövetkezet üzletszabályzata, sem a hitelintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek nem feleltek meg maradéktalanul az átláthatóság elvének.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Törvényszék az OTP Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni perében. A bíróság azt kezdeményezi, az Ab mondja ki, hogy a devizahiteleseket megsegítő első törvény számos rendelkezése alkotmányellenes – ismertette a hétfői tárgyaláson a bíró. Hozzátette, hogy az eljárást az Alkotmánybíróság döntéséig felfüggeszti. A taláros testület soron kívül, legfeljebb 90 napon belül dönt a kérdésről.

Az eddig tárgyalt több mint hatvan per döntő többségében kezdeményezték a felperes hitelintézetek, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, és kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, de ezt a legtöbb esetben elutasította a bíró. Elfogadta azonban az indítványt az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az összevontan kezelt OTP Bank és OTP Jelzálogbank, valamint hétfőn az OTP Ingatlanlízing esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.