Megszűnnek a különböző közműszámlák

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés marad, nem képzelhető el olyan megoldás, amellyel a fogyasztói árak emelkednének.

Bodacz Péter
2014. 09. 10. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egyik fő célja, hogy a fogyasztók egyetlen, könnyen átlátható számlalevélben értesüljenek a jövőben az aktuális villany-, gáz- és vízfogyasztásukról s az ennek megfelelő fizetési kötelezettségről – tudta meg lapunk Németh Szilárd rezsibiztostól. A politikus jelezte azt is, az új közműholding létrehozásával kapcsolatban még több eshetőséget is vizsgálnak.

Bár a közműszolgáltatók tulajdonosi szerkezetét közvetlenül nem érinti a szóban forgó közműholding létrehozása, szakmai és kormányzati részről is mind egyértelműbben esik szó arról, hogy bizonyos területeken – például a vízágazatban – szerencsésebb a többségi közösségi tulajdonrész kialakítása. A szolgáltatások azonos platformra szervezéséről, egységesítéséről egyelőre csak ágazati vélemények és lehetséges forgatókönyvek láttak napvilágot, miközben a döntéshozók még nem közölnek konkrétumokat.

Szakmai berkekben szinte tényként kezelik, hogy a közműholding létrehozása során a jelenlegi szolgáltatókról leválaszthatják a szolgáltatási-számlázási feladatokat, amelyet a központi állami cég végezne, míg a társaságok rendszer-üzemeltetőként folytatnák a munkát. Legutóbb Szabó Iván ügyvéd, a Magyar Víziközmű-szövetség vízipari tagozatának elnöke beszélt erről egy minapi tanácskozáson. Kifejtette, a közműcégek a szolgáltatás nyújtása szempontjából jogosan felmerülő kiadásait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg, és a holding rendezheti. Szabó István később a Hír TV-nek elmondta, a külföldi cégek kivonulásával lehet a víziközmű-szolgáltatások árát csökkenteni.

Lapunk egyéb energiaágazati forrásai szintén azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy leválasztják a számlázási folyamatot a cégekről, igaz, a rendszer ilyen módú átalakítása korántsem egyszerű. Mint azt a villamosenergia-szolgáltatásban jártas, név nélkül nyilatkozó forrásunk kifejtette, nem valószínű, hogy a hálózatot és a műszaki infrastruktúrát – legalábbis a villany- és gázágazatban – államosítják, hiszen ezek felvásárlása és működtetése óriási, aligha kigazdálkodható összeget emésztene fel. A számlázás átvételében és a finanszírozás központosításában ugyanakkor van ráció, de az ezt lehetővé tevő informatikai rendszer kiépítése és beüzemelése több évet és sok milliárd forintot vehet igénybe.

Németh Szilárd lapunknak annyit közölt, hogy a most is zajló előkészítő munka során minden elképzelhető lehetőséget megvizsgálnak. Így azt a szakértők által valószínűsített megoldást sem tudta megerősíteni, hogy a közműholding a számlázási feladatokat látná el, valamint az energiahivatal által megállapított költségek továbbítását végezné. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: nem képzelhető el olyan megoldás, amelyben a fogyasztói árak emelkednének.

Ez ugyanakkor további – egyelőre megválaszolatlan – kérdést is felvet: a kormányzati célok között szerepel az is, hogy a díjakat országosan egységesítik, ami első ránézésre épp a vízszolgáltatás terén hozhatja a legkomolyabb változásokat. (A köbméterenkénti vízdíj 80 és 1300 forint között alakul.) Az ellátás feladata jelentős eltéréseket mutat az ország egyik és másik felében. Bár az ebből fakadó díjkülönbségeket kifelé, vagyis a fogyasztóknál egy tollvonással egységesíteni lehet – a rezsibiztos szavainak megfelelően – akár az országos minimumszinten, ám ekkor komoly nehézségekbe ütközhet a termelés finanszírozása az adottságok miatt drágább térségekben. Ez azt a lehetőséget vetíti előre, hogy az infrastruktúra fenntartását adóforintokkal is támogatni kellene.

Németh Szilárd a kéményseprési ágazatban tapasztalható nehézségek kapcsán megerősítette, hogy a kabinet foglalkozik azzal, milyen szerkezeti átalakításokkal biztosítható hosszú távon az ellátásbiztonság. – Nem titkolt célunk, hogy a közösségi tulajdoni részesedés legyen meghatározó minden közműágazatban – mondta. Szerinte a holdinggá alakítás lényege, hogy a rezsicsökkentés hosszú távon fenntartható legyen. – Ez az egyik eszköze a versenyképes vállalkozói környezet megteremtésének, ami a célul kitűzött teljes foglalkoztatáshoz nélkülözhetetlen. Ugyanennyire fontos cél a családok biztonságának garantálása – tette hozzá a rezsibiztos. Mint ismert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a belügyi és igazságügyi tárcával közösen október 31-re készíti el a közműholdingról szóló javaslatát, valamint a megvalósítás ütemtervét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.