Otthonteremtési csomag készült

A jegybank növekedési hitelprogramjához hasonló lehetőséget is javasol a szakma a kormánynak.

2014. 09. 17. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészítették a lakásépítések fellendítésére szánt javaslatcsomagjukat a szakmai szervezetek. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) koordinációjával létrejött, Új otthonteremtés elnevezésű program három pontra épül. Így – a jegybank növekedési hitelprogramjához hasonlóan – 2,5 százalékos kamattal adnának lakáshitelt, a magánszemélyek mellett a beruházásokra alakult társaságoknak is. Emellett a 27 százalékos forgalmi adóból 20 százalékot visszatérítenének az építtetőnek, a kimagasló energiahatékonyságú A vagy A+ minősítésű házak építéséhez pedig egyszeri, négyzetméterenként 30 ezer forintos támogatást adnának maximum hárommillió forintos összeghatárig.

Vidor Győző, a MÉASZ elnöke szerint ha a beruházók kedvezményes hitelhez jutnának, az jelentős lökést adna a társasházépítésnek Magyarországon, ma ugyanis a bankok nem hajlandók finanszírozni az ilyen típusú fejlesztést. Emellett a lakosság a mára valóban jelentősen olcsóbbá vált kereskedelmi banki hiteleknél is kedvezőbb feltételekkel juthatna lakáshoz.

A szakember szerint az áfa-visszatérítés bevezetésével az ágazat egyik legnagyobb rákfenéjét lehetne végleg kiküszöbölni, az adó visszaigényléséhez ugyanis mindent számlával kellene igazolnia az építtetőnek. A privát építések zöménél ma nem kérnek számlát az építtetők, az építőanyagok esetében pedig – a cukorhoz és a búzához hasonlóan – virágzik az adócsalás. Vidor Győző szerint az intézkedés nem terhelné a költségvetést, hiszen csak a többlet-áfabefizetésből térítenék vissza a megfelelő összeget. Az energiahatékonysági támogatást pedig a szén-dioxid-kvótából vagy a zöldcélokat segítő uniós programokból lehetne biztosítani.

A szakmai szervezet úgy számol, hogy javaslatcsomag megvalósulásával – fokozatos élénkülés mellett – az idei évre várt 8500-as lakásszámmal szemben jövőre 10 370 épülhetne. Ez a szám 2020-ra pedig elérheti a negyvenezret. Az államháztartás már jövőre 12,5 milliárdos nettó többletbevételre tenne szert, 2020-ban az összeg akár a 276 milliárd forintot is meghaladhatja. Évi 22-32 százalékos teljesítménynövekedéssel 2020-ra 120 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma.

A szakértő elmondta: a lakásépítések felpörgetése nem csak az iparág szempontjából fontos. Az elmúlt években ugyanis olyan kevés lakás épült Magyarországon, amely nem elég arra, hogy a folyamatosan öregedő állomány megújuljon. – Régiós szinten Magyarországon épül a legkevesebb lakóház, holott 400-500 ezerre tehető azoknak a házaknak a száma, amelyek állapota nem engedi meg, hogy használják – jegyezte meg.

Vidor Győző lapunk kérdésére elmondta: a kabinetnek néhány napon belül eljuttatják a javaslatcsomagot, a Miniszterelnökség mellett – ahol államtitkári szinten foglalkoznak a területtel – további három érintett minisztériumnak. Jelezte, a politikusok korábbi megnyilvánulásai arra engednek következtetni, hogy rövidesen valamilyen programmal a kormányzat is előáll.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban arról beszélt, hogy várhatóan ősszel elkészül az átfogó lakásprogram. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is jelezte, hogy nagyon hiányzik az első Orbán-kabinet idején már létrehozott és sikeres otthonteremtési program, amelyet a következő években a költségvetési mozgástér függvényében újra lehetne indítani. Az ügyben megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ám a sajtóosztály részletekről még nem tudott beszámolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.