2015-ös büdzsé: készül a számvevőszéki vélemény

Folyamatosan érkeznek a kért adatok a jövő évi büdzsé tervezésében részt vevő tárcáktól.

NT
2014. 10. 23. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenőrzés vezetője, Dormán István Zoltán csütörtöki írása szerint folyamatosan érkeznek a kért adatok a jövő évi büdzsé tervezésében részt vevő tárcáktól. Az írás ezek közé sorolja a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Belügyminisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a földművelésügy és az igazságügyi tárcát, a Miniszterelnökséget és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. További ellenőrzött szervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Az ÁSZ a költségvetés tervezetének véleményezésekor kiemelten figyel a költségvetési tervezés minőségét és megalapozottságát érdemben befolyásoló kérdésekre, a korábbi években kockázatot hordozó előirányzatokra – ismertette az ellenőrzés vezetője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn – ezen a napon terjesztette a Költségvetési Tanács elé a tervezetet – azt közölte, hogy a kormány a törvényi előírást betartva legkésőbb október 31-ig beterjeszti az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét, ami a benyújtással válik nyilvánossá.

Közleményük szerint az NGM a költségvetés kidolgozásánál arra törekedett, hogy egyrészt 2015 a banki elszámoltatás éve legyen, és részben ennek köszönhetően több pénz maradjon a családoknál, ezzel is erősítve a nemzetgazdaság számára fontos belső keresletet. A kormány másik fő célja, hogy nagyarányú bürokráciacsökkentést indítson el Magyarországon, ami az ország gazdasági versenyképességét jelentősen javítja.

„Olyan költségvetés fog születni, amely alapvetően a növekedésre és a munkahelyteremtésre fog fókuszálni. A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon minél több ember dolgozzon, minél több ember tudja jövedelmen keresztül eltartani a családját. A növekedést szeretnénk ösztönözni, hiszen most már nem annyira az adósság féken tartása, hanem inkább a növekedés a legfontosabb célunk. Ebből a szempontból tehát egy nagyon jó költségvetés fog születni, amely tekintettel van a vállalkozások, a gazdaság és az emberek érdekeire” – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a terveket illetően.

Megírtuk, a várakozások szerint a kormány 2,5 százalékos inflációval számolhat, a gazdasági növekedés mértéke viszont még kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.