Csatasorba álltak a szolnoki IC+ kocsik

Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású kocsija.

LM
2014. 10. 21. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az utasok elsőként a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza-vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc–Nyíregyháza ic-vonalon találkozhatnak az új kocsikkal. Az IC+ prototípus kocsikat a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasútjármű-javítási telephelye gyártotta, teljes egészében hazai fejlesztésűek.

A járművek légkondicionálóval, elektromos csatlakozókkal, wifivel, kamerákkal, GPS-alapú utastájékoztatási rendszerrel vannak felszerelve. A MÁV-Start IC+ kocsijainak kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járművek gyártása – hangsúlyozza a közlemény.

A forgalomba helyezés alkalmából tartott ünnepségen Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a két elkészült kocsi a magyar vasút reneszánszát jelképezi. A vasútijármű-gyártás újjáélesztése Magyarország újraiparosításának egyik motorja lehet – tette hozzá.

A kocsikkal október 22-étől találkozhatnak az utasok, a járművek ekkor kezdik utasforgalmi próbafutásukat. Október utolsó hétvégéjén mindkét jármű forgalomba áll, és – ahogy az ilyenkor előírás – 250 ezer kilométeres belföldi utasforgalmi próbaüzemet teljesít. A próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat a várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során felhasználja a vasúttársaság.

Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.