Ez alapján kell majd a bankoknak elszámolniuk

A devizahiteleseket érintő MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe.

BLM
2014. 10. 16. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank pénzügyi rendszerelemzési igazgatóságának vezetője kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, „az alaprendelet” a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket – a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban részt vevők ügyét – külön „alrendelet” fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni – mutatott rá.

A módszertan alapelve – a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása – önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széles körű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről – fűzte hozzá az igazgató. Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn indította el azt a két tendert, amely a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget biztosítja majd.

A fideszes Gulyás Gergely egy hete arról beszélt, hogy 20 és 40 százalék közötti törlesztőrészlet-csökkenés várható az adósok 99 százalékánál. A banki elszámolásnak legkésőbb jövő év február 28-ig kell megtörténnie, így jövő tavasztól kezdve érezhetően csökkennek a devizahitelesek terhei, és reményeik szerint az a pénz, ami a családoknál marad, a gazdaság növekedéséhez fog hozzájárulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.