Hölvényi: Erről szabadon akar dönteni Magyarország

A képviselő az EP környezetvédelmi bizottságának ülésén, a GMO-termesztés tagállami korlátozásáról szóló uniós jogszabálytervezetről tartott vitában szólalt fel.

VZ
2014. 10. 13. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselő az EP környezetvédelmi bizottságának ülésén, a GMO-termesztés tagállami korlátozásáról szóló uniós jogszabálytervezetről tartott vitában szólalt fel.

Az EU-országok környezetvédelmi miniszterei évek óta tartó tárgyalások után az idén nyáron jutottak politikai megállapodásra a jogszabályról. Ennek lényege, hogy a tagállamok a környezetvédelmi és egészségügyi okok mellett gazdasági és társadalmi indokokra hivatkozással, a védzáradéki eljárás alkalmazása nélkül is megtilthatják saját területükön a GMO-k termesztését. A tanácsi döntést most az Európai Parlament tekinti át, és megpróbál megállapodásra jutni a tagállamokkal.

Hölvényi György a vitában emlékeztetett arra, hogy Magyarország alaptörvényében rögzítette: területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani. Az ország érdekének nevezte, hogy hosszú távon, biztonságosan fenntarthassa GMO-mentességét, amelynek elvesztése veszélyeztetné az ökológiai gazdálkodást, a minőségi élelmiszer-előállítást és a termékek eladhatóságát a fizetőképes piacokon.

A néppárti politikus szerint felelősségteljesen kell megkezdeni a tárgyalásokat, és a fogyasztók, valamint a hagyományos gazdálkodásban érdekelt gazdák védelmének erősítésén túl nem szabad a keretek túlfeszítésével a megállapodás sikerét veszélyeztetni. Kitért arra, hogy a biztonság érdekében a határon átnyúló szennyezések elkerülését és az okozott károkért való felelősség kérdését szigorúbban kellene szabályozni.

A hatályos uniós szabályok szerint Magyarország csak moratórium bevezetésével tudja biztosítani GMO-mentességét, amihez időről időre meg kell küzdenie a tagállamok támogató szavazataiért. Hölvényi György szerint a módosított jogszabálynak köszönhetően ez az állapot véget ér.

Az Európai Bizottság még 2010 júliusában nyújtotta be jogszabályjavaslatát, amelynek az a célja, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek, kívánnak-e területükön GMO-t termeszteni. Noha az EP már 2011 nyarán nagy többséggel megszavazta első olvasatos álláspontját, amelyben tovább bővítette a tagállamok mozgásterét, a tanácsban a GMO-k mellett érvelő államok sokáig blokkolták a megállapodást. A tárgyalások csak ez év elején vettek új lendületet, amikor az „1507 GM” jelzésű kukorica termesztéséről szóló engedélyezés körüli botrány felszínre hozta az uniós GMO-rezsimben rejlő visszásságokat. A szóban forgó GMO-kukorica uniós engedélyét ugyanis a 28 tagállamból mindössze öt támogatta, mégis engedélyt kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.