Milliárdok ömlenek a kkv-szektorba

A korábban bejelentett keretösszegeken most változtattak, technológiai korszerűsítésre több pénz áll rendelkezésre.

NT
2014. 10. 03. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szavaiból kiderült, hogy az NGM átszabta a kis- és középvállalkozói (kkv-) szektornak megnyíló pályázati keretet: 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a technológiai korszerűsítésre, a külpiaci megjelenést támogató pályázatok kerete pedig 1,5 milliárd lesz. Korábban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt közölte, hogy 5-5 milliárd forint lesz a két keret.

A kormány döntése alapján a pályázatok már az uniós jóváhagyás előtt megjelennek a központi költségvetés kockázatára; elsősorban olyan kiírásokról van szó, amelyeket 99 százalékos valószínűséggel jóváhagy majd az Európai Bizottság – hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetgazdasági tárca által kiírandó öt pályázatról szólva Varga Mihály ismertette: a fiatalok vállalkozóvá válását 4 milliárd forinttal támogatják, a kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítésére 8,5 milliárd forintot különítettek el, az ifjúsági garanciaprogram kerete 40 milliárd forintos, a kereskedelem fejlesztésére és a piacnyitás támogatására szóló pályázatok induló kerete 1,5 milliárd forint, a munka és a magánélet összehangolására, a rugalmas foglalkoztatás elősegítésére szolgáló kiírás kerete pedig 4 milliárd forint.

Magyarország az új uniós költségvetési ciklus egyik legnagyobb nyertese. A korábbi hétéves időszakhoz képest jelentősebb támogatás áll rendelkezésre, 2014–2020 között 34 milliárd euró, ezzel Magyarország az egy főre vetített uniós forrásokat tekintve a második helyen áll a 28 uniós tagország között – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: míg az előző hétéves periódusban minden magyar emberre 660 ezer forint uniós támogatás jutott, addig ebben a ciklusban 712 ezer forint lesz az egy főre jutó támogatási keret. Korábban az uniós források 16 százaléka ment gazdaságfejlesztésre, 2014–2020 között viszont 60 százalékot fordítanak gazdaságfejlesztési célokra – emlékeztetett Varga Mihály.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a gazdaságfejlesztés egészére kiterjed, a kutatás-fejlesztésre, a kis- és középvállalkozások támogatására, a munkahelyteremtésre, tehát olyan területeket érint majd, amelyek alapvetően szükségesek a magyar gazdaság növekedésének megerősítéséhez, a stabil növekedés eléréséhez – fejtette ki a miniszter.

A kis- és középvállalkozások számára 467 milliárd forint lesz a keretösszeg, foglalkoztatási programok megvalósítására több mint 600 milliárd forint jut majd, a kutatás-fejlesztési keret pedig mintegy 500 milliárd forintos lesz a következő hét évre – ismertette.

Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat – mely a 18-24 év közötti fiatalok felkészítését támogatja saját vállalkozásuk indítására – maximális, 90 százalékos támogatási mértéket tesz lehetővé. A pályázat első fázisát indítják el a jövő héten, amikor azok a munkaügyi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek képzéssel és egyéb szakmai támogatással segítik a fiatal munkavállalókat – közölte az államtitkár.

A munka és a magánélet összehangolását segítő pályázatnál a maximális támogatás mértéke akár a 100 százalékot is elérheti, az összeg 2-15 millió forint között lehet. A program célja, hogy segítse a kisgyermeket nevelő szülők, illetve egyes speciális helyzetben lévő csoportok munkaerőpiacra való sikeres visszatérését rugalmas munkaidő alkalmazásával.

Az ifjúsági garanciaprogram lényege, hogy a foglalkoztatási szolgálaton keresztül képzési vagy elhelyezkedési segítséget kaphassanak azok a 15-24 év közötti fiatalok, akik nem tanulnak, illetve nem dolgoznak. A foglalkoztatási szolgálatok speciális, személyre szóló segítséget fognak nyújtani a rászoruló fiataloknak, az uniós támogatásra a munkaügyi szervezet pályázhat – ismertette Rákossy Balázs.

Glattfelder Béla, a tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kis- és középvállalkozások ipari kapacitásbővítését támogató pályázat során elnyerhető forrás 10–100 millió forint közötti összeg, a vissza nem térítendő támogatás maximális aránya a beruházással megvalósult érték 50 százaléka. A támogatást a feldolgozóiparban működők vehetik igénybe.

A piacnyitás támogatására megjelenő kiírás elsősorban a külföldi vásárokon való megjelenést segíti, azoknál a vállalkozásoknál, amelyek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szánt termékeket állítanak elő. Az elnyerhető támogatás 3–7,5 millió forint közötti összeg – ismertette az államtitkár.

„Azt szeretnénk, ha ők adnák az ország törzsét, ők tartanák meg egyfajta gazdasági gerincként ezt az országot” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a kkv-kal kapcsolatban szeptember 26-án. Mint a kormányfő rámutatott: meg kell többszörözni a jelenleg két-háromezer, a külföldi piacokon is eladható terméket előállító vállalkozások számát. A miniszterelnök ennek kapcsán nyomatékosította, a következő uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló források nagyobb részét – a gazdaságfejlesztés jegyében – a kis- és közepes vállalkozásokhoz kell eljuttatni. Vélekedése szerint ahhoz, hogy Magyarország „bombabiztos” gazdaságnak legyen tekinthető, 12-13 ezer, exportképes, magyar kézben lévő kkv kellene.

A 2014–2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodás dokumentumait szeptember 11-én vette át Orbán Viktor miniszterelnök; az operatív programok a részleteket, a konkrét intézkedéseket vázolják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.