Nem változott az alapkamat

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 2,1 százalékos szintjén.

WL
2014. 10. 28. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület legutóbb júliusban csökkentett kamatot, az akkori 20 bázispontos mérsékléssel az alapkamat történelmi mélypontra, 2,1 százalékra került. Ugyanakkor bejelentették azt is, hogy véget ért a két éven át tartó kamatcsökkentési ciklus, és a jegybank arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt, azóta összesen 490 bázisponttal csökkent az irányadó ráta.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők közül többek szerint növekszik az esélye annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank esetleg újra kamatcsökkentésbe kezd, erre azonban az idén már nem, inkább a jövő év elején látnak esélyt.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az európai üzleti bizalomban látható megrendülés a magyar feldolgozóipar jövőképére is negatívan hat, ami arra késztetheti a jegybankot, hogy további kamatcsökkentéssel serkentse a hazai gazdasági aktivitást.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az elmúlt időszakban beérkezett makrogazdasági adatok és piaci folyamatok a gyengébb gazdasági növekedés és az alacsonyabb inflációs pálya irányába mutatnak, ami felveti az esélyét annak, hogy esetleg az MNB is újra kamatcsökkentésbe kezd.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője viszont úgy véli, hogy a magyar gazdaságot továbbra is alacsony inflációs környezet jellemzi, amely a kamattartási ciklus folytatását támogatja.

A magyar gazdaság jelenlegi makrokörnyezete indokolná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának jövő évi újrakezdését, bár a monetáris tanács „meglepően kevés” figyelmet szentelt ennek a keddi kamatdöntő ülés utáni közleményében, lehet, hogy csak a folyamatok további jelentős romlása esetén szánná el magát további kamatcsökkentésre – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntés után.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza közölte: a ház „más véleményen van”, mint a hosszú távú kamattartásra utaló monetáris tanácsi álláspont. Azt valószínűsíti, hogy a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.

William Jackson, a Capital Economics londoni elemzője szerint az MNB-t csak az inflációs és/vagy a növekedési kilátások még sokkal súlyosabb romlása késztetheti újabb kamatcsökkentésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.