Netadó: négy számjegyű növekménnyel számoljunk!

Okostelefonon, vezetékes otthoni és céges mobilneten keresztül is megjelenhet a lakossági többletkiadás. Családok, elő a számológéppel!

MNO
2014. 10. 29. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy a kormány a hét eleji módosításon kívül tovább nem kíván változtatni az internetadóval kapcsolatos elképzelésein, arra pedig végképp nem készül, hogy az utcán tüntetők követelését teljesítve a maga teljességében visszavonja a távközlési adó internetszolgáltatókra való kiterjesztésének tervét.

Hogy számol-e a kormányzat a következményekkel, egyelőre bizonytalan, szakértők azonban már most úgy vélik, az internetfelhasználás valamennyi területén jelentkezni fog az új illeték – legyenek a netezők vállalkozók, magánszemélyek, bárkik.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Hír TV-nek kijelentette: a kormány bárhogyan is tiltja a fogyasztókra hárítást, az a jelenlegi helyzetből kiindulva végül be fog következni, az előfizetők védelmében tehát pontosabban kellene fogalmazni majd a törvényben a távközlési adó kiterjesztéséről.

„Nem véletlen, hogy fogyasztói egységre határozza meg az új módosító javaslat az egy internetkapcsolatra eső adómaximumot havonta. Ha csak a közvetítőcéget terhelné, akkor nem ilyen típusú meghatározást kellene tenni. Nekem ez inkább abba a folyamatba illeszkedik bele, hogy az adórendszer érdemi átalakulását folytatják, hogy a jövedelmeket terhelő adókat csökkentik, az árakat terhelő adókat pedig növelik, ami bizonyos szempontból egyébként nem rossz” – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs.

A vidéki kicsi internetszolgáltatók félelme az lehet, hogy áthárítás nélkül ezt az adót egyszerűen nem tudják kitermelni. A GömörTel Kft. szolgáltatónak hét településen hatszáz ügyfele van, a legolcsóbb előfizetési havidíj 2000 forintba kerül. A vállalkozás tulajdonosa azt mondja, a tervezett 150 forint/gigabájt adó havi árbevételük kétszeresét jelentené. Kis szolgáltatóként a magánszemélyenkénti 700 és a vállalkozások után fizetendő 5000 forintos pluszterhet sem tudják kigazdálkodni. „Ha az internetadót ebben a formájában bevezetik, akkor széttesszük a kezünket, és az a négy család, amely ebből a vállalkozásból él – nagyon szolid körülmények közt, mert csak a szakmunkás-minimálbért áll módunkban kifizetni a kollégáknak, és ugyanígy nekem is mint ügyvezető igazgatónak –, munka nélkül fog maradni” – jelentette ki Szűcs Imre, a társaság ügyvezető igazgatója.

A hasonló méretű, elsősorban vidéki kistelepüléseken szolgáltató cégek az internetpiac közel 12 százalékát fedik le.

A nagyok nem ennyire borúlátóak, nem tekinti ugyanis véglegesnek például a Magyar Telekom az internetadóra vonatkozó jogszabály-tervezetet. Christopher Mattheisen a Portfólió.hunak azt mondta, érthetetlen és sokkoló az internethasználatra vonatkozó közteher, ugyanis inkább könnyítésre számítottak. A Telekom vezérigazgatója úgy nyilatkozott, semmilyen előzetes konzultáció nem volt a tervezetről. Szerinte az adó bevezetése hatással lehet azokra a beruházásokra is, amelyeket a cég a kormánnyal kötött partnerségi megállapodásban vállalt.

A netáruházak forgalma is visszaeshet. A Webáruház.hu marketingvezetője azt mondja a Hír TV-nek: „Ránk nem hárítják, de a leendő vásárlókra igen. Nyilván meggondolják majd az emberek, hogy milyen honlapokat és mikor fognak letölteni. Akkor nyilvánvalóan egy kicsit visszább lépünk” – panaszkodott Bucsányi Krisztián.

Szakértők szerint ha az adót a forgalmazott gigabájtok alapján vetik ki, a szolgáltatók visszatérhetnek a forgalomarányosan fizetett internet-előfizetésekhez.

Hogy a mobil-előfizetéseken keresztül a lakosság mit érzékel majd, ahhoz érdemes a számokat megnéznünk. A Népszabadság friss összeállítása szerint az átlagos havi adatforgalom mobilon 1 gigabájt, a mobilokon bonyolódó forgalom egyötöde éri el az adó tervezett maximumát. Az, hogy a háztartásokra mennyi teher hárul, nehéz megmondani. Egy átlagos, közepes jövedelmű családban, ahol van egy vagy két vezetékes előfizetés, s legalább kettő okostelefon, durván 1300 forint lesz a többletköltség havonta – szintén a Népszabadság számításai szerint. Ugyanakkor a szegényebb családokra is jut 700 forintnyi emelkedés egy vezetékes előfizetés mellett. Azokban a családokban, ahol a gyermekeknek már okostelefon van a kezükben, kis adatcsomaggal is lehet 2000 forint a növekmény. A céges előfizetőknél rosszabb a helyzet, sok vállalkozás ugyanis mobilnet-előfizetéssel látja el munkatársait.

Az internetadó bevezetéséről – vagy ahogy a kormányzat hívja, a távközlési adó kiterjesztéséről – a november 17-ével kezdődő héten szavazhat az Országgyűlés, a szavazás napjára a netadót ellenzők újabb nagy tüntetést szerveznek Budapesten és vidéki városokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.