Orvosi rendelőt foglalt le a NAV

Magánorvosi rendelőt és egy korábban iskolaként működő, négytermes épületet is lefoglalt köztartozás miatt az adóhivatal.

Jakubász Tamás
2014. 10. 25. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles választékú vegyeskereskedést is nyithatna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokból a termékekből, amelyeket az elmaradással küzdő vállalkozásoktól foglaltak le a hatósági emberek. Az utóbbi hónapokban például ruházati szállítmányok és különféle híradástechnikai termékek kerültek a szervezethez, de fűmag, indiai ásvány, pörgetős játékgép vagy éppen több tucat tornazsák is szerepelt az elvont áruk között. Korábban kutyapórázok, cégektől elvett oxigénpalackok és dekorációs eszközök is voltak a listán. Mindezek mellett számos jármű is arra vár, hogy árverésen valaki megvásárolja az adóhatóságtól.

A legnagyobb fogásokra azonban mégsem így tett szert a hatóság. Az adóvégrehajtók leginkább annak a tavaly bevezetett módszernek az előnyeit igyekeztek kihasználni, amelyik elektronikus kapcsolatot alakított ki az adóhivatal és a hazai bankrendszer résztvevői között. Ennek kapcsán a NAV szóvivője érdeklődésünkre arról számolt be: idén több mint nyolcvanezer lényeges banki információhoz jutott hozzá a hivatal. A szervezet elsősorban arról szerezhet ilyen keretek között tudomást, hogy az egyes adótartozást felhalmozó magánszemélyek melyik banknál vezetik a számlájukat, hol tartanak különféle megtakarításokat, hol fialtatják bankbetétjüket – magyarázta Kis Péter András. A rendszer lényegéről szólva azt mondta: korábban a NAV munkatársai levélben, postai úton keresték meg a honi pénzintézeteket. A küldemények kézbesítése, majd a válaszok beérkezése hosszabb időt vett igénybe és érdemi kiadást okozott, ráadásul nem lehetett minden hátralékos esetében a több mint száz hazai pénzügyi intézménynek levelet küldeni. Ma ugyanakkor csupán néhány kattintás, és valamennyi bankhoz befut a hivatal kérdése, s a válaszokra is rövid úton számítani lehet. A módszer segítségével negyven százalékkal több inkasszót adott ki a NAV a magánszemélyek ügyében indult végrehajtási eljárásokban.

Az elektronikus rendszer abban is segít, hogy az adóhivatal tudomást szerezhessen arról, van-e az érintett polgárnak munkabére. Erről szólva a szóvivő közölte: idén kilenc hónap alatt nagyjából 120 ezer esetben próbált kisebb-nagyobb összegeket elvonni a hivatal az adósok munkabéréből, más jövedelméből. A NAV negyvenezer alkalommal nem járt sikerrel, az érintetteknek ugyanis nem volt legális keresete. Más ügyekben viszont kifejezetten nagy összegek szerepeltek – egyszer például 221 millió forintról szólt a hatósági tiltás.

Kis Péter András a cégek köztartozásairól is említést tett. Mint elmondta, elsőként az elmaradás önkéntes lerovására próbálják meg rávenni a gazdasági szereplőket, mégpedig úgy, hogy fizetési felszólításban hívják fel az érintettek figyelmét az átutalás elmaradásának következményeire. – Kilenc hónap alatt 184 ezer felszólítást postázott az adóhivatal, nagyjából tízezerrel többet, mint tavaly – tájékoztatott a szóvivő. A legális gazdasági folyamatokban valóban részt vevő, ténylegesen működő cégek összes adótartozása – az egy évvel korábbi értékhez képest – tíz százalékkal csökkent. Az adat hátterében az inkasszók számának növekedése húzódik meg.

A NAV eljárásai során ingatlanokat is lefoglalt. Általában lakásokat, családi házakat, üdülőket von el adótartozás miatt a szervezet. Tíz esetből rendszerint legfeljebb csupán egyben volt szó ipari, gazdasági, üzleti célra használt ingatlanról. Az utóbbi hónapokban azonban egy korábban iskolaként működő, magántulajdonban lévő négytantermes épület, s egy rendelőintézet egyik helyisége kapcsán is intézkedett az adóhivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.